Kassid


Küsimus: Kassid teevad häda tuppa, mida saaksin olukorra muutmiseks veel proovida?28.12.2011

Tere,
Mul on kaks kassi - mõlemad on leidkassid, võetud paarikuusena. Üks kass on isane, teine emane, mõlemad steriliseeritud, ainult tubased. Saavad omavahel hästi läbi. Paar aastat ei olnud mingeid probleeme neil ühte kaetud wc-sse häda tegemisega, kuid paaril viimasel aastal tuleb ikka ja jälle tagasi tuppa häda tegemise komme. Olen..
* proovinud lisaliivakasti;
* võtnud kasutusele kaks katmata liivakasti (mille järgselt kaetud liivakasti enam ei kasutatud);
* proovinud erinevaid liivasid (selgus, et puugraanulid ei sobinud);
* vahetanud ülitihti liiva;
* katsetanud erinevat liiva paksust (tundub, et neile sobib pigem õhem kiht);
* vahetanud liivakasti asukohtasid;
* pannud toitu sinna, kuhu nad kippusid pissima;
* pritsinud seda kohta küll meeldiva, küll ebameeldiva lõhnaga;
* arsti juures välistanud põieprobleemid;
* vahetanud põrandakatet "pissimise" kohas (esialgu oli vaip - laminaat - linoleum - keraamilised plaadid).

Loomulikult alati hoolikalt pesnud - iga kord seebiga + uriini lahustava spreiga. Ajutiselt on need ka aidanud, kuid alati on probleem tagasi tulnud.

Nad kasutavad nii liivakasti kui ka teevad mujale. Tundub, et nad teevad seda alati, kui ma kas magan või ei ole kodus, nii et ma isegi ei tea, kas teevad mõlemad või ainult üks, kuna peale ei ole sattunud. Kööki/välisukse juurde teevad nad suurt häda ja minu magamistoa ukse taha (magamistuppa nad ei pääse) pissi.

Kas on midagi, mida ma saaksin veel proovida?

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tervist!
Tundub, et olete end enamike nippidega juba kurssi viinud ja ka ära proovinud. Ega mulgi enam palju lisada pole. Lohutuseks võin öelda vaid seda, et kassiomanikke, kelle kassid järjekindlalt valesse kohta häda teevad, tean mitmeid. Nad on sellega vist lihtsalt leppinud.

Samas selline käitumine viitab justkui siiski mingit laadi stressile. See, et teie arvates on kassidel elu kui lill, ei ole tingimata kassi meelest nii. Kassi mõttemaailma me päriselt ju ei tea. Kunagi ütles mulle üks tuttav loomaarst, et kassi võib vabalt stressata ka see, et inimene ka kodus elab. Kass ehk eelistaks elada üksi ja talle ei meeldi, et inimene ka seal liigub. Kass ei suuda aru saada, et inimene on talle vajalik. Teie puhul on ilmselt vastupidi. Kassid avaldavad meelsust, kui teid pole. See on üsna keeruline, kuna hetkel te ei tea isegi seda, kumb neist rahulolematust üles näitab.

Ehk oleks võimalik prognoosida, millal see juhtuda võiks ja katsuda seda filmida? Kui olete süüdlase välja selgitanud, siis teate, kellega tegeleda. Et teha kindlaks, kas tegu on stressiga, võiksite mõnda aega toita kasse Royal Canini Calm toiduga. Selle söögiga peaks tekkima stressis loomal tugev pingelangus ja vääriti käitumine peaks lõppema. Seda sööki saab loomakliinikutest. Hinnaklassilt on ta üsna kallis, kuid annab häid tulemusi.

Viimase võimalusena võite proovida ka oma kassidega rääkida ja siiralt paluda, et nad nii ei teeks. Mõned arvavad, et see toimib...