Kassid


Küsimus: Kuidas saab kass hakkama liikuva loomuga peres?13.02.2012

Tere,
Olen juba aastaid endale kodulooma igatsenud ja tunnen nüüd, et aeg on küps. Ainuke, mis mind kahtlema ja kõhklema paneb on liikuv eluviis - olen vähemalt korra kuus 4 päeva järjest teises linnas koolis, külastan mõnel nädalavahetustel vanemaid ning suved veedan võimalikult suures osas maal. See paneb aga mõtlema, et kuidas selline reisimine kassile mõjuda võib? Kas pigem võtta ta kaasa või lasta kellelgi päevas korra vaatamas käia? Kui nädalavahetustel saaks nii hakkama, siis suvel nädalaks ajaks teda küll üksi jätta ei tahaks. Kuidas takistada kiisut jooksu panemast?

Tervitades,
Mari

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!
Kass pole kahjuks parim kaaslane liikuva eluviisiga inimesele. Kass armastab kodu ja sellega kaasnevat turvatunned. Kassi, keda palju ringi väntsutatake, võivad tabada igasugused käitumishäired. Mitmeks päevaks üksi koju jätmist kujutan ette vaid siis, kui kasse on rohkem kui üks ja igapäevaselt käib keegi kontrollimas, kas on süüa, kas on juua ja kas pole juhtunud õnnetusi või tabanud ootamatu tervisemure. Looma võttes tuleb eelkõige lähtuda looma huvidest. Kahjuks arvan, et hetke elustiil kassipidamist teile ei võimalda.

Pigem soovitaksin võtta väike sülekoer. Koer on hea meelega valmis reisima. Koer armastab inimest ja harjub liikuva eluviisiga. Väikest vaikset koera saab isegi vastava kotiga kooli kaasa võtta. Ise kiidaksin heaks selliseid tõuge nagu chihuahua või jaapani chin. Olen märganud, et nad on rahulikud kotisistujad. Samas kui samuti pisikesed ja tihi kotti pistetavad vene toy terjerid ja yorkshire terjerid eelistaksid pigem omal jalal liikuda ja linde taga ajada.