Kassid


Küsimus: Kuidas arglikku kiisut uues kodus kodustada?06.03.2012

Lugesin läbi Teie vastuse küsimusele "Kuidas kodustada arga kassi?", kuid sooviksin natuke lisa.

Ka meie kodus on juba 18 päeva olnud uus kiisu. Tegemist on üle aastase emase kassiga (peaks olema umbes 1 aasta ja 3 kuud vana). Enne meile saabumist tehti talle steriliseerimisoperatsioon ja hoiukodu perenaine aitas kiisul opist üle saada. Meile saabudes oli kiisu aga uuest kohast ja ilmselt ka pikast reisist tõeliselt stressis. Redutas kapi all ja katsudes oli tunda, kuidas kassi kõik lihased olid pingul ning rindkere all lihased võbelesid. Nii siis silitasin teda, sh ka kõhu alt, sest kui käsi läks kõhu alla, siis kiisu hoidis end vapralt piisavalt üleval, et mina kõhualust silitada saaksin. Esimestel päevadel saime mängida isegi tere-mängu: mina võtsin ta käpa ümbert sõrmedega õrnalt kinni, kiisu ootas ja hoidis käppa minu käes ja siis tõmbas käpa käest välja; võtsin uuesti käpa ümbert kinni jne. Lootsin, et kiisu lepib minuga ja laseb ka edaspidi ennast silitada, aga eksisin paraku. Peale esimeste päevade stressi möödumist hakkas kiisu meie peale ühel hetkel susisema, kui teda puudutada tahtsime. Susisemise tegelik põhjus on tänini mulle mõistatus. Olen üritanud seda susinat oma julgust mööda ignoreerida, kuid päriselt pai enam teha ei julge. Kardan. Eriti peale seda korda, kui kiisu peale susina mu sõrme hammaste vahele võttis ja andis märku, et tal on hambad täiesti olemas ja ta võib neid kasutada.
Täna esimest korda lõi kiisu mind käpaga, kui käe välja sirutasin, et pai teha. Küüned olid siiski peidus. Eks ehmusime mõlemad ja ma ütlesin ilmselt üsna solvunult "noooo" ja patsasin enda kõrvale peoga põrandale. Pärast sain sõrmedega tasakesi ta jalga silitada.
Kõigele vaatamata on tegemist siiski sõbraliku kiisuga, kes millegi pärast inimest kardab. Põhjust ma ei tea.

Üldiselt on seis täna selline, et peidust tullakse mõnikord korraks ka päeval hiilides välja, sörgitakse koridori teise otsa nurga taha ja kui sinna lähen, siis lipatakse kiiresti oma peidukohta tagasi. Sama siis, kui juhtumisi on ta väljas ajal, kui mina toimetan näiteks vannitoas ja tulen sealt välja.
Mängud jätab kass öötundideks. Kui ise üritan temaga mängida, siis mänguasja küll vaadatakse, kuid mängima ei hakata. Ehk paar väga arglikku liigutust mängu suunas välja arvatud. Ka nurru ei ole suutnud temalt välja meelitada.

Süüa võtab ta küll käe pealt, kuid kapi alt välja söögiga ei ole saanud kassi meelitada isegi mitte poolest saadik. Oli paar päeva sellistki aega, kus vaat et toidust sootuks taheti keelduda. Sellest sain jagu nii, et vähendasin toiduratsiooni. Nüüd olengi teda enne tööle minekut ja peale töölt tulekut käe pealt söötnud. Päeval ja öösel on tal vesi ees, et toit kassi ikka huvitaks.
Kogu meie suhtlemine ongi siis nii, et kass on kapi all ja mina kapi ees pikali maas. Igal õhtul kulub nii tund või isegi paar.
Liivakasti kasutab kiisu algusest peale ilusti, kuid valib sellekski aja, kui meid kodus ei ole või me magame.

Mõned korrad olen jätnud ööseks magamistoa ukse paokile, et kass võiks meiega tutvust teha, aga on tunne, et minu voodi alt ta kaugemale tulla ei ole julgenud ka mitte siis, kui magan.
Tean hoiukodu perenaiselt, et kiisu on eelistanud neljajalgseid sõpru kahejalgsetele, kuid hoiukodu perenaine avaldas ka arvamust, et kass on piisavalt uudishimulik ja ilmselt siiski pikalt peidus ei reduta. Mulle aga tundub tänaseks, et see redutamine võib veel kesta kuid.

Ja nüüd siis küsimused:
1. Kas esimestel päevadel võis olla stress selleks põhjuseks, et kiisu end silitada lubas, sh ka kõhu alt ehk siis kas stressis kass võib enda kaitsmisest loobuda?

2. Mida võiksin teha, et kiisu jälle paidega nõus oleks ja oma hirmust inimese ees üle saaks? Ei taha, et ta meie peale susisema jääkski ja samas tunnistan, et vägisi ma teda küll enda ligi ei oska võtta: kassil on siiski liiga teravad hambad ja küüned ja pärast võivad olla suhted päriselt rikutud.

3. Kuidas olla, et kass suudaks koduneda kuu-kolmega, mitte ei jääks redutama aasta(te)ks?

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!
18 päeva on väga lühike aeg. Öeldakse, et üldiselt harjub kass uue olukorraga paari nädalaga, kuid kaldun arvama, et seda saab siiski öelda vaid inimeste, mitte kartvate ja täitsa taltsaste kiisude kohta.
Selline kass nagu teil, areneb kuude ja võib-olla isegi aastate vältel. Sellised kassid mulle väga meelivad. Iga väikese edusammu üle on siiras rõõm ja tekib hasart ja lootusetuse tunne muutub väiksemaks. Sellise loomaga võib tekkida väga usaldav ja eriline suhe, sest tõenäoliselt hakkab ta ühel päeval (kui te olete valmis selle nimel vaeva nägema) usaldama vaid teid (ja ehk ka teisi pereliikmeid). Fakt on see, et tee selleni on pikk! Asja tuleb võtta rahulikult ja äärmise kannatlikkusega!!!

Vastan küsimustele:
Algul lasi ta jah end tõenäoliselt silitada, kuna oli hirmust nii kange. Praeguseks on ta ilmselt enesekindlust pisut kogunud ja julgeb ka oma arvamust avaldada. Saan aru, et ta on ka saavutanud selle, et te teda kardate. Ilmselt annab see enesekindlust juurde ja kass saab aru, et süsteem toimib :)
Soovitan siiski temale ka vastu tahtmist läheneda. Pange kindad kätte! Kass peab kõigepealt harjuma puudutustega ja siis õppima neid nautima. Ega muul moel te talle ligi ei pääse. Silitamise ajal võiks ehk mitte vaadata silma ja rääkida kassiga hellal ja rahulikul lohutaval toonil nagu väikse lapsega. Isegi kui teil väga rumal tunne tekib kassiga nii jutustades, siis uskuge, sellest on palju kasu!
Mingisugust aega, nagu ka eelpool mainisin, ei saa paika panna. Kõik sõltub konkreetsest loomast ja teist. Võite kasutada kõiki neid nippe, mida olen ka enamustes teemades soovitanud - rahustav toit, ferimonsprayd jne.

Üks nipp on tegelikult veel, mis aitab paljudel argadel kassidel julgeks saada. Kui võtate talle kõrvale ühe väga julge ja inimsõbraliku kassi. Kuna kassid alguses ei pruugi klappida, on kindlaim variant mõnekuune kassipoeg. Selline pisike julge kera võiks teie kassile elu sisse puhuda küll. Julgustaks mängima ja ringi liikuma ning näitaks head eeskuju inimesega suhtlemisel.

Loodan, et saite mõne vastuse! Kui siiski veel midagi küsida on, on võimalik minuga saada ka otsesemat kontakti. Seda võib küsida Kasside Turvakodu infotelefonilt. Parimat!