Kassid


Küsimus: Miks steriliseeritud kassil on jooksuaeg?09.04.2012

Lasksime oma kaheaastase kassipreili jaanuaris steriliseerida (varem oli tablettide peal). Umbes 10 päeva hiljem algas suur kurrumine-nurrumine ja tagakehaga vastu maad nühkimine. Nii umbes nädal aega. Kaks kuud hiljem täpselt sama lugu, kass nädal aega täitsa hull.

Kas steriliseerimine ebaõnnestus, mis peaks tegema? Loomast kahju ja pererahvas magamata. Või aja jooksul asi paraneb? Loomaarst rääkis mingitest süstidest, vanainimese jaoks asi natuke segane, olen lugenud, et steriliseeritud/kastreeritud loomadel ei ole jooksuaega.

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tervist!
Kassi oleks õige steriliseerida nii, et eemaldatakse mõlemad emakasarved koos munasarjadega. Kui kasvõi väike osa munasarjast jääb kogemata kassi sisse, siis võivad jooksuajad jätkuda. Seda tööd üle teha ja probleemne koht leida, on arstile tagantjärgi küllaltki keeruline. Ilmselt tuleb operatsioon ebaõnnestunuks kuulutada.

Arvatavasti on teile hetkel lahenduseks tõesti tablettide võtmise jätkamine või mis iganes muu hormonaalne vahend, mida teie loomaarst teile soovitab. Küsige kindlasti veterinaarilt ka riske, mis kaasnevad nende rohtude tarvitamisega! Arvestades, et üks väga tõenäolisi tagajärgi hormoonide kasutamisel on emakapõletik, siis vähemalt seda muret enam pole! Küll aga näiteks rinnanäärmekasvajad. Näidake kindlasti oma kiisut regulaarselt veterinaarile ja katsuge tema kõhualust selle mõttega, et ega pole sinna tekkinud mõnda uudismoodustist. Nii tasub käituda kuni tema elu lõpuni!