Kassid


Küsimus: Kass on jäänud kõhnaks, ei nurru ja tundub kuidagi stressis olevat, kas see võib olla sagedasest paaritumisest?11.04.2012

Meil on kodus šoti tõugu kassid, isane (1,4 aastat, kikk-kõrvaline) ja emane (3,5 aastat, lontkõrvaline), emasele andsime kuni isase täiskasvanuks saamiseni hormoontablette, mis vaigistavad jooksuaega. Nüüd on isane juba kuskil 3 kuud paaritusvõimeline ja ka meie ei ole juba üle 7 kuu tablette andnud. Kassid paarituvad kuskil 24 tunni jooksul oma 7-10 korda ja nii jumala iga päev ca 3 kuud, kuid tulemusi ei ole ja emane ei ole siiani tiineks jäänud. Emane kass on jäänud väga kõhnaks (sööb küll regulaarselt, aga vähe), ei nurru (vanasti oli kõva nurruja, nii, et maja värises), ei lase ennast enam eriti paitada ja üldse tundub, et kiisuke on nagu närviline ja stressis ja ta jooksuaeg on nüüd 24 tundi. Kuigi isase kassiga saavad väga hästi läbi, isegi mängivad ja magavad koos, isane kass on väga leplik, paksuke ja selline hellik, kes armastab väga inimeste lähedust. Mis võib emasel kassil viga olla?

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tervist!
Ilmselgelt on ühel teie kassidest probleem viljakusega. See, et emasel kassil jooksuaeg kestab lõputult, pole kuigi imekspandav, küll aga see, et ta ei tiinestu. Ma kaldun arvama, et teie vaene emane on sellest pidevast trallist täitsa läbi ja kurnatud. Pole välistatud ka terviseprobleemid.

Soovitaksin teile tungivalt pöörduda arsti vastuvõtule, kus oleks võimalik teha ultraheli, et uurida emase kassi emakat ja munasarju! Seda juba seetõttu, et olete talle mingil eluperioodil pille andnud. Hormoonidel võib kassi organismile olla üsna halb mõju ja nendest tulenevate probleemide nimekiri pikk. Loodetavasti rääkis neist teile ka loomaarst, kes pillid välja kirjutas (tagajärjed võivad olla kasvajad, emakapõletik, diabeet jne).

Kindlasti pöörduge pikalt mõtlemata loomaarsti poole! Tallinnas leiate ultrahelispetsialiste Valdeku Loomakliinikus, www.loomakliinik.ee ja Tiina Toometi Loomakliinikus, www.toometikliinik.ee. Tartus kindlasti Maaülikooli loomakliinikust, http://loomakliinik.emu.ee. Arvatavasti on neid kohti veelgi.