Kassid


Küsimus: Kas varjupaigast võetud kass, kes ei ole enam päris noor, võib kodus ära harjuda ja kohaneda?25.04.2012

Tere!
Kui võtta varjupaigast mitte enam kassipoja nooruses kass, vaid pisut vanem, siis kuidas ta uue koduga kohaneb? Hiljuti leidsin kassi ning hoidsin teda omanikuni toimetamiseni enda juures. Kass oli väga närviline ja kurb. Kas kassid harjuvad varjupaigast tulles uue kodu ja inimestega üldiselt ära või võib juhtuda, et ta ei võta meid kunagi omaks ja jääbki kurvaks? Ette tänades!

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!
Tavaliselt on nii, et kui varjupaiga kass satub uude koju, siis on ta väga õnnelik. Varjupaika sattunud kass, kes on sõbralik ja harjunud elama inimesega, oskab hinnata privaatsust, mida varjupaik kindlasti ei paku. Sattudes järsku kohta, kus kassipopulatsioon on tunduvalt madalam või olematu, tekitab kassis ilmselt rahulolu. Öeldakse, et esmane kohanemine võtab umbes 2 nädalat ja täpselt nii pikk pidavat umbes olema ka kassi mälu...

Keerulisem võib olla argliku tänavakassiga, kes pole kunagi kodus elanud ja harjunud elama karjas. Selline kass vajab tihti enda kõrvale teist kassi karjaliikmeks ja julgustajaks. Sellise kassi kohanemine võib võtta kuid ja terve hulga pere kannatlikkust. On inimesi, kes oskavad kõrgelt hinnata sellist pika aja vältel tekkinud suhet, kuhu on paigutatud tohutult kannatlikkust ja vaikset kohanemist. Tasast teineteisle lähenemist ja pisikesi edusamme pika ajaperioodi vältel.

Mina olen seisukohal, et hoolimata vanusest, harjub iga kass uue keskkonnaga. Peab vaid sobitama kokku õige kassi õige inimesega. Kass peab sobima perre eelkõige oma iseloomujoontelt ja omadustelt ja siis alles värvilt ja kasukapikkuselt.