Kassid


Küsimus: Kuidas uut isast kassi senise isase kassiga kokku viia?01.10.2012

Meil on peres 7-kuune isane kastreeritud kass, aga nüüd tõime koju juurde 3-aastase isase kastreeritud Britlase. Kokku me neid siiani lasknud ei ole, kuna ei julge. Uus vanem kass on hetkel oma asjade ja pissikastiga eraldi toas. Ta on juba suhteliselt julge seal ja tunneb ennast hästi. Uus kass tundub väga leebe loomuga (inimeste suhtes) aga väike on just selline aktiivne ja vahel isegi agressiivne. Oleme neid üksteise lõhnaga harjutanud aga kui tulen nt sealt toast ja olen süles hoidnud uut kassi ja lähen võtan väiksema sülle, siis sisiseb ja on rahutu. Kuidas ma peaksin neid kokku laskma? Mida ma pean tegema? Kardan väga, kuna uus kass on 7,5 kilone ja meie nn väike lõvi on 4 kilone. Mõlemad suhteliselt suured ja tugevad :( Kas meil on lootust? Kardan teha viga,...

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!
Kasside omavahel harjumine võtab aega, kannatust ja pakub kõvasti pinget nii kiisudele kui ka pereliikmetele. Enamus kasse ei suhtu uude või teise kassi hästi. Eriti siis, kui nad on olnud üksikud loomad.
Kohanemine võib võtta kuid. Alguses tahetakse tutvuda lõhnadega ja see ongi parim umbes nii, nagu te olete seda teinud. Segada lõhnasid silitamisega ja pakkuda võimalust ukse praost või ukse alt piiluda ja nuusutada.
Käituda tasub palju tunde järgi. Kasside käitumist on raske ette arvata. Päris kakluseks kohe enamasti ei lähe. Seda võib juhtuda hiljem, kui mõlemad on julgemad ja hierarhia pole kurjade pilkudega paika pandud. Siis hakatakse kakeldes bossi valima, kuid vahest on jõuvahekord ka ilma kakluseta selge ja käpavopsudest ning kõhisemisest kaugemale ei minda.
Usun, et karta pole vaja ja kui paar nädalat on lõhnasid segatud, siis võib alustada ka tutvustamist silmast silma. Tehke seda kindlasti pigem oma vana kassi territooriumil ja alguses näiteks lastes uue kassi uudistama ja järgnedes oma vana kass süles. Pärast võib vana kass toa üle nuusutada ja natuke mõelda.
Kui peaks tekkima ühe või teise kiisu poolt ilmselget stressi ja vääriti käitumist, siis uurige loomakliinikust rahustavaid lahendusi (näiteks rahustav toit, feromonid, rahustavad looduslikud tilgad).

Parimat soovides,
Marion