Kassid


Küsimus: Kas kass võib muutuda agressiivseks ja armukadedaks, kui perre sünnib laps?29.10.2012

Tere!
Mul on plaan võtta sõbranna käest korterisse nelja kuu vanune kassipoeg. Mul ei ole kunagi enda isiklikku kassi olnud, aga kui elasin vanaemaga, siis alati olid meil kassid ja koerad.

Probleem on selles, et ma uurisin foorumitest kassi käitumise kohta ja see, mida ma lugesin, üllatas mind.
Plaanis on mehega saada lapsi, aga alles paari aasta pärast ja nii väga tahaks enda ellu natukene rohkem rõõmu ja seda rõõmu saaks pakkuda väike kiisu.
Mure on selles, et kas kass võib järsku inimest rünnata, kui sa hoolitsed tema eest ja ei tee talle liiga. Kas kiisu võib väikesele lapsele kahju teha, kallale hüpata ja näo ära kraapida?
Lugesin, et palju kasse on sellised, kes ründavad imikuid ja muutuvad väga agressiivseks ja armukadedaks kui perre sünnib laps.

Olen alati kasse armastanud ja nii väga tahaks kiisut, aga millegipärast pani mõtlema see imikute ründamine.
Nii palju, kui ma ise kassidega olen elanud, pole keegi rünnanud, ainult mänguhoos natuke kätt kriimustanud. Mitme kuuga areneb kassi iseloom täielikult välja? Kui kass on pisikesest peale kuni suureks saamiseni rahuliku iseloomuga, kas võib nii olla, et järsku tuleb ükspäev kallale?

Muidu see kass, keda ma tahan võtta, on sõbralik ja tore nelja kuune emane. See kassipoeg elab oma emaga koos, kas see võib kassi muuta, kui teda ühest kohast teise viia, pluss veel emast eraldamine? Kas kass võib rünnata inimest, kui inimene magab? Ma pole kunagi selle peale tulnudki, et kodukass võib midagi sellist teha, aga lugesin foorumeid ja tekitas väikse hirmu (või see on lihtsalt legend, et hästi hoitud, toidetud kass võib niisama rünnata).

Ma ei taha seda hirmu tunda, sest nagunii kass tunneb seda, kas teda armastatakse või kardetakse või vihatakse. Teisi loomi pole plaaniski võtta, koeri ja närilisi ei taha. Ainult kassi.
Ei taha omas kodus karta kogu aeg, et äkki kass ründab või teeb liiga.

Võib-olla tõesti lugesin neid tobedaid foorumeid liiga palju (kassi ei ole veel steriliseeritud ja kassi pole plaanis välja viia, ehk siis toakass). Kui kass hakkab agressiivselt käituma, kas ma pean kiisust loobuma või saab ta uhkuse ja agressiivsuse kuidagi maha suruda? Ei tahaks kassist loobuda. Loobumine oleks muidugi loll tegu, ega oma last ju ei annaks ära, kui ta halvasti käituks, vaid üritaks iga hinna eest aidata pisikest. Sama on ka kassiga, keda peab armastama ja hoolitsema tema eest, sest ka tema on ju pereliige.
Ette tänades

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!
Lapse sünd perre võib mõjuda kassile stressi tekitavalt. Paljud asjad võivad kassi stressata - uus mööbel, kolimine, elurütmi muutus mõnel pereliikmel... jne. Kõik oleneb konkreetse looma närvikavast, iseloomuomadustest ja palju ka kasvatusest.
Kassipoja kasvatamise olulistest punktidest saab lugeda minu varasematest vastustest!
Kui kasvatate kassi õigesti, ei käitu temaga halvasti ja teie vahel on positsioonid paigas, siis ei tohiks selliseid agressiivsuse hooge ka olla.
Samas ei saa kunagi päris kindlalt öelda, et kass lapse sündides masendusse ei lange.

Parimat :)
Marion