Kassid


Küsimus: Mida teha, kui ei suuda otsustada, kas kassi steriliseerida või mitte?08.11.2012

Tere!
Minul juba ammu selline küsimus. Sain omale kiisu rohkem kui aasta tagasi. Tean, et ta on kümne aastane, aga pole steriliseeritud. See on nii õudne kui tal tuleb jooksuaeg, ta kräunub ja mina nutan, sest ma nii hoian teda, püüan teda siis süles hoida jne. Kas te oskaksite mulle nõu anda, kas ma tohiksin teda lasta steriliseerida või tablette anda? Ma ei taha, et ta ära sureks või haigeks jääks. Olen muidugi küsinud nõu ka loomaarstidelt, aga vastused on väga erinevad. Kiisu ise on muidu väga energiline ja mängime tihti temaga, ta on mul emane kiisu ja õues pole kunagi käinud, annan talle royal canin täissööta. Aitäh teile!

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!

Jooksuaeg on stress nii kassile kui omanikule ja ideaalseim on muidugi see, kui kass steriliseerida. Kümne aastane kass pole veel nii hullult vana, aga siiski peaks veenduma, et tema tervis seda lubab! Soovitan enne operatsiooni lasta arstil võtta vereanalüüsid ja teha põhjalik vereuuring. Nii saab riski vähendada ja samas saate parema pildi oma kassi tervisest. Vanust siiski natuke on ja poleks paha kord aastas kontrollida, kas kõik on korras.
Tablettidega on nii, et nendega tehakse pigem kahju kui kasu. Tihti, ja väga tihti, viivad tabletid raskete tervisehädadeni. Tavalised on rinnanäärmekasvajad ja näiteks emakapõletik. Viimase puhul on ravi operatiivne ja siis peab kassi ikkagi narkoosi panema ja steriliseerima. Siis aga on operatsioon palju raskem kui tavaline steriliseerimine.

Heade soovidega,
Marion