Kassid


Küsimus: Kuidas kasvatada kassi nii, et teda liialt ära ei hellitaks, meil kipub kass juba valitsejaks?30.11.2012

Tere.
Võtsin suve lõpus asotsiaalsest perest kassi (kass oli 3-nädalane, ema oli hüljanud, kirpe täis ja nälginud). Kass on sündinud juulis, isane, sööb Applaws kiisukrõbuskeid ja konserve, toakass ja läheb jaanuaris kastreerimisele. Olen teda igati poputanud ja mööda arste käinud ning kass on nüüdseks terve ja õnnelik. Seoses poputamisega on tekkinud olukord, kus kassipojake valitseb meie elu. Kui ta midagi tahab, siis ta teeb (kõva) häält. Kui ta tahab, et me ärkaks, siis hüppab voodisse ja närib nägu. Süüa ega süüa teha ei saa, kass hüppab söögi sisse, peale ja kõrvale. Kass hüppab selga, näkku, kätte, jalga jne - siinkohal teeb väga palju haiget nii küünte kui hammastega. Saan aru, et tegemist on kassipojaga ja ta tahab mängida. Ei taha talle üldse "ei" öelda, karistada ka ei taha. Mida teha, et kassi liiga ära ei hellitaks (nagu lapsega)? Kas on liiga hilja teda "kasvatama" hakata? Siinkohal pean ütlema, et me elame suures ühetoalises korteris ja võimalust "kassi teise tuppa kinni panna" ei ole.

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!

Siinkohal mängib ilmselt suurt rolli see, et kiisupoeg nii vara emata jäi ja elementaarsed käitumismudelid emapoolt jäid omandamata.

Seega on nüüd teie kohus teda kasvatada, õpetada ja teha selgeks, kes on karja juht! Selleks, et talle midagi selgeks teha, peate teda karistama. Kui te seda ei soovi, siis kombed ei muutu. Kassipoja rünnakud on talutavad, aga need kombed jäävad külge ja ilmselt teeb ta sama siis, kui temast on priske 5-6 kilone kassivolask saanud.

Kassipoja kasvatamisest olen rääkinud siin portaalis varemgi, vaadake ka vanu teemasid! Kassiga rääkides te kaugele ei jõua. Kindlasti võtke kasutusele veeprits (kui ta seda kardab muidugi).
Kassi võiks laule toidu sisse ronides turjast maha tõsta ja konkreetselt EI öelda, parem veel- KÕŠŠŠŠŠ. Nii hakkab ta aru saama, kui käitub valesti.

Kui kassipoeg on väga pöördes ja ei tundu alluvat millelegi, pange viieks minutiks WC-sse rahunema. Tõenäoliselt tuleb ta sealt välja palju rahulikumana.

Kindlasti ei tohi lasta end närida, küünistada ja rünnata. Kui kass seda teeb, tuleb kas natuke turjast sakutada, pritsida või leida mingi muu karistusviis, mis talle ei meeldi. Kasvõi see korraks WC-sse rahunema panek.

Oman ise viite kassi ja keegi neist ei hammusta, küünista ega ole minu vastu kunagi agressiivsed. Väidan, et see on puhtalt kasvatuslik tulemus ja täielikult võimalik saavutada.

Edu soovides,
Marion Maksimov
Kasside Turvakodu