Kassid


Küsimus: Kas on põhjust muretsemiseks kui 4-kuune kass pole kunagi vett joonud?04.12.2012

Võtsime 2 kuud tagasi omale kassipoja ja tekitab muret, et pole teda veel kunagi vett joomas näinud. Tema kausikeses on alati värske vesi, mida saab vahetada vähemalt 2x päevas, kuid tema seda ei puutu. Joob ta maapiima, maakoort, keefiri või maitsestamata jogurtit, kuid sedagi väga ebaregulaarselt - mõnel päeval joob oma paar alustassitäit neid jooke, teistel päevadel päevade kaupa on need joogid puutumata. Ehkki vahetan neid paar korda päevas, et ikka värske oleks. Nendel päevadel pole mulle süda rahu andnud ja olen talle paar korda päevas süstlatäie vett sisse jootnud.
Sööb ta kõige meelsamini konserve, Royal Canin Kitten Instinktive, väiksemana sõi sama firma Babycat pasteeti. Krõbinatest on tal sellest kuust menüüs Orijen Cat&Kitten (varem sai Royal Canin Babycat 34). Krõbinaid sööb ta harva, korra või paar päevas läheb ehk ja sööb mingi 5 krõbinat ära. Olen krõbinad ka veega likku pannud ja seganud konserviga, see maitseb talle ka. Sellisel juhul on see söök üsna vedel koos veega.

Kas ta saab äkki pehmest toidust kogu oma vedeliku kätte? Lugesin kusagilt veterinaari nõu, et ainult krõbinatel toituv kass peaks jooma umbes klaas vett päevas, mis oleks meie kassi jaoks ulme, ta ei võta ju ise keeleotsagagi vett. Ja tegelikult oleks soov küll teda ainult krõbinatoidule saada - ainult konservidega toitmine läheb juba kulukaks. Aga hetkel tundub see küll võimatu soov olevat - ta jääks siis kindlalt vedelikupuudusse.

Mis puutub neisse mainitud piimatoodete joomisse, siis neid joob ta rangelt ainult peale konservi söömist - mitte kunagi peale krõbinate söömist. No ja vahel siis on päevi, kus ta ei joo ka neid piimatooteid.
Lugesin ka nõuannet, et kassile tuleks panna vett erinevatele tasapindadele, et ta saaks valida, kust ta juua soovib. Sai pandud siis suur klaaskauss aknalauale, mängukala ka sisse, et ehk mängib ja hakkab lõpuks ka limpsima. Aga ei midagi - ainult mängib aga vaatab hoolega, et seda va vett suhu ei satuks.

Lugesin veel, et mõned kassid joovad vaid voolavat vett. Olen tõstnud teda vahel kraanikausi kõrvale ja pannud vee nirisema, et ehk võtab, aga ei - põgeneb vaid.
Eelmises peres oli ta vedelikuna tarbinud vaid emapiima.
Kas on põhjust muretsemiseks ja kas on mingit viisi kass vett jooma saada?

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!

Päris paljudele kassiomanikele tundub, et nende kass ei joo piisavalt. Seega tegu suhteliselt tavapärase kahtlustusega.
Teie jutust võiks järeldada, et kiisu sööb palju konservi ja muud vedelikurohket kraami. Eriti just konservis on väga palju vett!
Kui teie kiisu on rõõmsameelne, mänguline ja väliselt täiesti terve, siis ma ei usu, et oleks põhjust muretseda. Keegi pole veel joogikausi äärde janusse surnud.

Kui nüüd soovida kiisu üle viia päris krõbinatoidule, siis peab natuke vaeva nägema! Kõik on ise reguleeritav. Hakake lihtsalt vaikselt vähendama konservi ja muu lisatoidu koguseid ning hoidke enamasti ees lihtsalt krõbinaid. Kindlasti pole ka toidukausi kõrvale võimalik nälg surra:). Peate olema ka võimeline üle olema kassi kräunumisest toidukausi ees ja konservi nõudmisest.
Kõige lihtsam on jätta kass koju krõbinatega siis, kui ise kodust lahkute. Nii ei saa kass teiega manipuleerida.

Kui teil on mure, et kass hakkab end näljutama, siis võite hakata iga paari päeva tagant teda kaaluma. Kass peab võtma juurde ja sellises vanuses üsna kiiresti ja iga paari päeva tagant kaaludes on selgelt näha, et kaal ei kahane ega seisa, vaid kasvab!

Heade soovidega,
Marion Maksimov
Kasside Turvakodu