Kassid


Küsimus: Kas kass peab kvaliteetkrõbinaid saama?17.01.2013

Meie 5-kuune kass pole kunagi krõbinaid armastanud. Sai tohtri soovitusel proovitud paar nädalat, et anname konservi vaid hommikul ja õhtul, muul ajal on krõbinad ees - kuid ta ei söö neid. Meie kogemus on, et kass pigem nälgib ja ootab oma konservi (Applaws), kuid krõbinaid ta päeva jooksul ei puutu.
On saanud proovida erinevaid kvaliteetkrõbinate sorte - Orijen (85% liha/kala), Acana (65%), Applaws (80%). Algul esimesel paaril päeval ahmib neid hea isuga, kuid edasi enam ei taha. Öösel vahel siiski on ehk 5 krõbinat nahka pandud. Lugesin, et krõbinad on kassile vajalikud, et hambakivi ära hoida, kuid kahtlen, et need 5 krõbinat ööpäevas selle töö ära teevad.
Hakkas meil siis kahju kassist ja segasime leotatud krõbinad konserviga - selle peale hakkas konservi vähem sööma, jättes sageli selle üldse puutumata. Kui siis kuu lõpul kassi kaalusime, polnud ta sel kuul üldse kaalus juurde võtnud - see peaks näitama, et ta tõesti ei söö päeval krõbinaid ja väide, et kass toidukausi kõrval end nälga ei jäta, ei pea tema puhul miskipärast paika.
Mida teha - kas lüüa käega ja jätta ta konservtoidule ja leppida hambakivi tekkega?

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!

Elu on näidanud, et hambakivi on kerge tekkima ka neil kassidel, kes söövad ainult krõbinaid. Kuivtoidu söömine küll mehhaaniliselt pisut aitab hambaid puhastada, kuid pole siiski kuigi tõhus lahendus. Olen näinud päris palju paari-kolme aastaseid kasse, kes söövad head sööki, aga ikkagi on hambad koledad ja osad isegi puudu (välja kukkunud).

Paar lahendust siiski on. Esiteks üsna võimatuna tunduv variant - hammaste pesemine. Loomadel on omad hambapastad ja kassile sobib lastele mõeldud pisike ning pehme hambahari. Olen muidugi üsna veendunud, et enamus kasse ei ole nõus hambaid pesema :)

Teise lahendusena soovitan uurida mõnest suuremast loomakliinikust toodet nimega Oral Care või Plaque Off. Tegu on loodusliku vetikapulbriga, mis aitab väga tõhusalt hambakivi ära hoida. Kasutada on lihtne, sest kassile kulub väga väike näputäis pulbrit kord päevas, mis puistatakse konservile. Enamus kasse ei pane seda tähelegi ja tavapärane toitumine võib jätkuda. Usun, et see lahendus on teile mugavaim.

Edu soovides,
Marion
Kasside Turvakodu