Kassid


Küsimus: Kas meie praegune 5-aastane kass võtaks uue kassi omaks ja millega peaksime arvestama?22.02.2013

Tunneme, et ühest kassist on meile vähe. Tahaks pakkuda armastust ka veel mõnele loomale. Kuid mure on selles, et kuidas ja kas üldse võtta?
Meie praegune emane kass on 5-aastane, saime ta siis, kui ta oli 1-ne. Oleme teda armastanud ja nunnutanud kõik need 4 aastat. Ta on meie lapsuke. Kas on võimalik, et kass on liiga ära hellitatud ja ei lepiks teise kassiga? Elame nüüd suures korteris, kass õues ei käi, kõik vaktsiinid, sterilisatsiooni opp on tehtud. Ruumi meil on, materiaalselt ka kindlustatud, armastust jätkuks veel ühele kassile, kuid ei tahaks praegusele kassile liiga teha mõne uue kassi toomisega.
Kas ja kui hea mõte on võtta uus kass?
Kas võtta kassipoeg või täiskasvanud kass? Lisaks kuidas on varjupaikade ja hoiukodus olevate kassidega, et kas nad on terved (olen lugenud igasugu lugusid), ei taha, et uus kass tooks mingeid haigusi.

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!

Mul vist ei ole ühtegi tuttavat, kellel oleks ainult üks kass. Küll aga olen kohanud palju inimesi, kes pole kindlad, kas võtta perre teine kass või kaks kassi korraga. Kokkuvõtteid teha on väga lihtne - kõik, kes omavad mitut kassi leiavad, et kaks on parem kui üks.

Enamus kasse ei suhtu uude kassi alguses hästi. Mõni on uudishimulik, kuid väga ettevaatlik. Mõni solvub kohe hirmsasti ja ignoreerib "külalise" olemasolu. Aega harjumiseks peetakse tavaliselt vähemalt kaks nädalat. Selle ajaga peaks kaduma solvumine ja vana kass peaks muutuma leplikumaks. Samas olen kohanud ka peresid, kust juba paari päeva pärast saadetakse kodu-uudiste pilt, kus vana ja uus kass magavad kaisus. Seda juhtub küll enamasti siis, kui uus on kassipoeg. Kassipoega on lihtsam omaks võtta. Samas inimese seisukohast võttes on kassipoja võtmine riskantsem, sest väike loom on väga energiline. Tihti teeb pahandust - ripub kardinates jne.

Tervise seisukohast on nii, et ka kodune kass võib olla haige. Enamasti ongi ju koduste kassipoegade sünd omaniku lohakus ja isakass teadmata. Erinevate MTÜ-de hoiukodudes olevad kassipojad on suure tõenäosusega läbinud arstliku kontrolli, saanud parasiiditõrje ja ka vaktsineeritud (kui vanus lubab). Loomulikult liiguvad kevadeti viirushaigused ja ei ole välistatud harvad juhud, kus kassipoeg võib haigestuda. Omaltpoolt üritame võimaluse viia miinimumini. Oluline on kindlasti see, et võttes majja uue kassipoja, oleks teie vana kass kindlasti vaktsineeritud.

Soovin teile head kassivalimist!
Marion
Kasside Turvakodu