Kassid


Küsimus: Mida ette võtta, kui pärast poegimist on hakanud kass mind öösiti pideva kräunumisega üles ajama?20.03.2013

Mu emane kass jäi tiineks ning peale poegimist tekkis tal komme mind hommikul vahemikus 5-6,7-8 ja 10-11 üles ajada. See komme on nüüdseks pea 2 kuud kestnud. Ta karjub tundide viisi, niikaua, kuni ma ärkan ja teda kööki toitma lähen.
Ta karjub ka siis, kui on rahulikus olekus ja näiteks imetab kassipoegi. Sööb isukalt, nina on märg. Kõik tundub korras olevat. Olen teda katsunud, haiget talle see ei näi tegevat. Mis ometi toimub? Kaua see kesta võib ja mida teha, et enda kiisuke maha rahustada?
Olen ise väsinud sellest ja pole end välja saanud puhata ammu. Üks oluline faktor on võib-olla see, et ka isane kass on meil majas.
Kui emane on kõhu täis söönud, siis on vait, rahuneb maha. Niipea, kui ise hakkan majandama ja ringi kõndima, jälle karjub.

Teine mure on see, et ühel kassipoegadest on kõhu all muna. Kas see on seotud nabanööriga kuidagi? Mis sellega ette võtta ja kas see kaob ära?

Ette tänades,

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Soovitaksin kass ära steriliseerida. See on tihti lahendus igasugustele käitumishäiretele. Samas loen kirjast välja ka seda, et te ikkagi lähete teda öösiti toitma. Sellest ka kassi järjekindlus. Ta teab, et toit on tulemas. Katsuge kassil õhtul kõht täis sööta või krõbinad ööseks ette jätta. Ehk aitaks see koos järjekindla mittereageerimisega kassi paika panna. Üks minu hea tuttav tegi väga lihtsalt ja kiirelt oma kassidele selgeks, et öösel magatakse. Iga kord, kui kassid hakkasid öösel tegutsema, pani ta nad oma suurde vannituppa kinni. Kassidele see ei meeldinud ja neist said ruttu väga arvestavad kassikesed.
NB! Ka isase kassi lõhn kodus on kindlasti meeliergutav. Seda ka siis, kui emane peaks saama opitud. Kastreerige kindlasi ka oma isane kass!

Muna kassipoja kõhu all võib olla song. Songa tunneb ära selle järgi, et munake kõhu all liigub teatud asendis kõhtu tagasi või siis on võimalik seda näpuga kõhtu lükata. Olen näinud kassipoegi, kes vajavad selle probleemiga kindlasti operatsiooni, seega soovitan tingimata lasta see üle vaadata ja veterinaaril hinnata, kas see olukord võiks ise laheneda või vajab operatiivset lähenemist,

Parimat!
Marion
MTÜ Kasside Turvakodu