Kassid


Küsimus: Miks mu kaks kassi riideid lutsutavad ja ilastavad?11.04.2013

Mul on kaks kassi, omavahel õed, 8-kuused. Neil on komme nurrudes asju lutsutada. Kasvult väiksem kass lutsutab padja nurkasid ja teki ääri. Ta ei tee seda väga tihti. Varem lutsutas ta süles olles riideid, nüüd ei tee ta seda kunagi süles. Suurem kass lutsutab kõike, minu riideid, kui need mul veel seljas on, ja ka siis, kui need voodi peal vedelevad, patju, tekke, karvaseid mänguasju. Kui ma teda keelan, tema pead eemale pöörates on näha ila tema hammaste ja huulte vahel. Korduvalt on ila tilk kukkunud mulle sülle, kui ta seal istub. Suurem teeb seda enamjaolt süles olles.
Kui nad väikesed oli arvasin, et ehk selle pärast, et nad harjunud tissi imema, nüüd aga ei kao see ära ja suuremal kassil süveneb see komme ja ilakogus. Ta nagu tahaks minu peale sülitada.
Külalisi ei taha ta lutsutada, pereliikmeid küll. Ja just siis kui neil on mõnus, nurruvad ja keegi teeb pai.
Muid nähtusid neil ei ole, tunduvad nagu terved, söövad, joovad, mängivad. Kas ma peaksin muretsema? Ei ole hetkel võimalust mõlemaga arsti juurde ka minna. Päris kulukas. Miks nad lutsutavad ja miks ilastavad?

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tervist!

Paljudel kassidel on selline sõtkumise ja lutsutamise komme. Enamasti teevad seda kassid, kes on liiga vara võetud ära ema juurest ja kellel on teatud kassipojalikud hellusehood. Enamus kassidel on oma lemmik asjad, mida nad armastavad lutsutada. Soovitan ka teil muretseda mingi selline mõnus tekk, mille kassid heaks kiidaks ja mis jääkski nende sõtkumis ja lutsutamis tekiks. Ma arvan, et keelata pole mõtet. See on siiski heaolutunde tekitamine ja pakub loomale rahulolu. Usun, et vanusega see komme pisut taandub. Kuna tegevus on suunatud teile ja teie asjadele, siis on ilmselge, et kass armastab oma peret ja otsib lähedust ja hellust just teilt. Tundub, et teil on väga armsad kassid:). Soovin edu nende kasvatamisel!

NB! Ila jookseb mõnel kassil ka mõnust, kui silitatakse:)

Heade soovidega,
Marion
Kasside Turvakodu