Kassid


Küsimus: Mida teha, kui kass ei käi enam "kastil" vaid teeb häda nurka?15.04.2013

Meil 8-kuune steriliseeritud emane kass. Enamjaolt on tegemist toakiisuga. Oli muidu korralik kastil käija, aga nüüd viimasel ajal on hakanud nurka oma häda tegema. Tema kast on alati puhas, ometi eelistab ta nurka asjale minna. Kuidas sellest harjumusest vabaneda? Kas kassi peaks/võiks kuidagi karistada selle eest?
Ega asi selles ole, et kassi on solgutatud?

Ette tänades

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tervist!

Selline käitumine võib viidata nii tervisemuredele, kui ka stressist tekkinud käitumishäirele. Kassi karistamine pole tavaliselt väga tulemusrikas, vaid põhjustab pigem vimma ja käitumisprobleeme juurde. Eriti kurb, kui karistate kassi millegi eest, mille olete ise põhjustanud.

Kui keegi on kassi väntsutanud ja teinud temale asju, mis kiisule ei meeldi, on stressist tingitud valesti urineerimine normaalne. Kass lihtsalt ei saa oma murega hakkama ja nagu väike laps hakkab pahandust tegema.

Kassi arvamust ses osas, mida temaga tehakse ja mis talle meeldib, peab austama. Kedagi ei tohiks kohelda halvasti. Kui ei arvestata sellega, mis loomale ei meeldi, põhjustab see kindlasti ka agressiivset käitumist ja halvimal juhul harjumust rünnata.
Praegu soovitan tõsta tema liivakast sinna nurka, kus ta pissil käib ja näidata talle, et austate tema und, soove ja arvamusi.
Loomulikult võite ka veterinaari juurde pöörduda, et välistada põiemured.

Head soovides,

Marion Maksimov
Kasside Turvakodu