Kassid


Küsimus: Mida teha, et noorem kass hakkaks krõbinaid närima, seni ainult kugistab tervelt alla?07.08.2013

Tere,
Oman kahte ilusat kassi (üks sai just aastaseks ja teine on 10 kuune), mõlemad on isased ja kastreeritud. Küsimus seisneb selles, et väiksem kass ei näri enamjaolt puruks krõbinaid, vaid kugistab need tervenisti alla, et kuidas saada kass krõbinaid närima? Kuna varsti peaks hakkama suuremaid/täiskasvanu krõbinaid juba andma. Vahest, kui olen sellele samale kassile kraanist jooksvat vett andnud juua, siis pärast joomist ta oksendab pm selle sama vee välja paari terve krõbinaga (aga seda ei juhtu tihti).
Ja ta ei taha muud toitu ka peale krõbinate, st et ta ei söö konserve, pasteete, kodust toitu ega ka kassile mõeldud maiuseid (teine kass sööb hea meelega kõike). Loomaarst selle kohapealt ütles, et ei pea vitamiinide puudujäämise pärast muretsema, kuna kassid tema sõnul näevad tõesti kenad välja.
Siis üks küsimus veel, ükskord andsin suuremale kassile mingeid anti hairball/karvapalli maiuseid/krõbinaid ja siis järgmine päev ta oksendas karvapalli välja, kas see on normaalne? Muidu rohkem ei ole seda juhtunud ja kas selliseid krõbinaid peaks rohkem andma ja ka väiksemale, kuigi ta ei ole huvitatud?

Ette tänades,

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!

Ka mul on kass, kes neelab krõbinaid ja muud ei söö. Kass on seitsmene ja terve elu selline olnud. Probleeme pole. Krõbin peaks kõhus üsna ilusti paisuma ja pehmeks minema. Kui aga kass kugistab korraga liiga palju, siis võib ta tõesti vahest kõik välja oksendada. Probleem on siis, kui kass oksendab liiga tihti ja isegi mitu korda päevas, isu on halb ja tuju halb.
Üks nipp võib olla see, et pakute kassile mingeid dental kõbinaid. Need on tavaliselt väga suured ja ei jää muud üle lihtsalt kui närida.
Karvapalli toidud ja pastad ei ole mõeldud toimima nii, et kass hakkaks karvapalle oksendama. Pigem peaksid nad tegema toidu maos libedaks ja nii ei saa karvapallid tekkida ning karvad väljuvad kassi seest liivakastis käies. Kui teie kass oksendas peale selle toidu andmist, siis oli ilmselt tegu kokkusattumusega.

Kena suve jätku ja pai kassidele!
Marion
Kasside Turvakodu