Kassid


Küsimus: Kas kassi käpa luumurru tagajärjel toimunud totaalne muutumine on jääv või muutub rahulikuks tagasi?12.09.2013

Tere. Võtsime umbes nädal tagasi isase kassipoja. Kiisuhärra sündis 24 juuni ja on täielikult toakass. Sööb KitKati konservi ja natuke krõbinaid. Kõik oli korras, kiisu sõbralik ja uue koduga leppinud. Kuid, asi selline - kassipojal on käpal luumurd. Saime arstilt 2 süsti - valuvaigistava ja antibiootikumi (kuna oli ka 40 palavik). Peale koju minekut on kass kui äravahetatud. Käisime arstil küll alles eile, kuid kardan, et tema halb käitumine jääbki. Nimelt on kass täiesti pöörane - arst keelas igasuguse hüppamise tegelikult ära. Kass on nagu täiesti omas maailmas. Täna oli - ajas taga oma saba (mida ta varem eriti ei teinud, kuid nüüd teeb kogu aeg), mina hüüan teda või koputan vastu maad või kõristan ta mänguasja, kuid ta ei tee üldse väljagi. Kui ta vahepeal maha rahuneb siis sööb ilusti. Kui tal see "hoog" on peal, ei lase ta mind endale absoluutselt ligi ja kui laseb, siis hammustab ja küünistab või vaatab tigeda näoga ja ajab end turri. Jookseb lihtsalt ringi nagu pöörane. Arst arvas, et kassil lihtsalt valus ja ebameeldiv. Samuti soovitas ta kassist mitte välja teha ja lasta tal omaette olla - on see ikka heamõte? Kuid kui selline käitumine jääbki? Ja mida saaksin teha, et oma armast kiisut tagasi saada? Kuidas karistada ja kas üldse peaks? (Ei tea kas see on oluline aga nüüd närib asju eriti valimatult ja palju - koguaeg ainult närib).

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!

Pean tunnistama, et ma ei pea end pädevaks sellele küsimusele vastama. Arsti soovitused kõlavad normaalselt - ignoreerige ja vältige konflikte kassi ja enda vahel.

Tegelikult soovitan pidada nõu loomaarst Anu Poopuuga, kes töötab Vilde tee loomakliinikus ja on palju uurinud loomade käitumisprobleeme. Juhul kui te pole Tallinlane, siis võite ikka uurida, mis ta asjast arvad ja mida soovitab.

Marion