Kassid


Küsimus: Kuidas kassile selgeks teha, et hammustamine ja jalgade ründamine ei ole OK?04.11.2013

Võtsime uue kassipoja. Omasime ka eelnevalt 10 aastat kassi, kes kippus kuri olema. Uue kassikesega ei sooviks, et asjad kontrolli alt väljuksid. Täpset sugu ei tea, kuid tundub siiski olevat isane. Tubane kass. Sündinud on kassike 23/07/2013. Sööb krõbinaid, joob piima, vett ja sööb ka konservtoitu, armastab ka tavalist toitu. Tegemist talukassiga, ema juurest sai ära toodud siis kui oli 1,5 kuune enam vähem võibolla nõks vähem, pesakonnas kasvas ka teine poeg, kes nüüdseks on inimeste suhtes kartlik ja oli juba väiksena selline rahuli ja eemalehoidvat tüüpi. Meie kassike oli oluliselt elavam ja mänguhimulisem. Peres ka 2 last (5a ja 7a). Kassikesel käivad peal need õhtused ja hommikused jooksutuurid, mil kipub ka jooksmise käigus lastele ja aega ajalt ka endale jalgadesse hüppama ja ründama. Päevasel ajal ka tihti läheb laste juurde ja ei ole harvad juhud, kus lapsed ta tõstavad mängutoast välja , kuna kipub hammustama. Lõikame küüsi, kasutame veepritsi, käsklused "ei tohi" on igapäevased. Suuremate tuuride maha võtmiseks ja peale ründamist oleme 5-10 min ka pannud vannituppa rahunema. Mängime mänguasjadega, närib ja puksib kahe tagakäpaga pehmeid kaisukarusid isukalt, veab hambus mööda tuba ringi. Pigem kipub just ründama ühte last rohkem kui teist. Samuti kui mänguhoog peale tuleb siis pai tegemisel kipub hammustama (esialgu mitte veel väga tugevalt kuid siiski). Kastreerimise peale saame mõelda 3-4 kuu pärast. Mis võimlaused on veel just kassile selgeks teha, et hammustamine ja jalgade ründamine ei ole OK ja kuidas sellest lahti saada? Olen palunud ka lastel temast mitte välja teha kui selline tuuritame peale hakkab, mitte torkida, keerata selg, kasutada veepritsi jne. Olen kuulnud ka sellisest söögist nagu royal canin calm, mis peaks rahustama, kuid mis elueast alates seda võiks proovima hakata kui asi ei parane.

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tervist!

Omast kogemusest võin öelda, et pea iga kassi saab oma käe järgi voolida. Minu viiest kassist ei tule ükski selle peale, et võiks mind käpaga lüüa, hammustada või kallale karata. Samas tean, et selle taga on pikk ja järjekindel töö.
Kassipoeg on selline taltsutamatu ja mänguhimuline umbes kuni 4-5 kuud. Siis hakkab rahunema ja piirid saavad selgemaks... kui muidugi on piire seatud.
Teie hetke kirjeldusest tundub, et tegu on täiesti tavalise ja normaalse kassiga. Ei midagi tavapäratut või ebaharilikult agressiivset.
Kassipoega peab korrale kutsuma kohe, kui ta mida valesti teeb. Ehk siis kui ta kargab jalga ja jookseb kohe minema, siis on hilja reageerida. Kui kass hammustab, närib, põtkib jne. siis peaks kohe koputama näpuga hoiatavalt kõrvade vahele. Kui see ei anna reaktsiooni, siis võib kergelt turjast sakutada ja eemale lükata. Võib ka turjast korra tõsta, et rahuneks... kui aga ei rahune ja teiepoolne tegevus ajab teda rohkem pöördesse, siis ongi vetsu rahunema panemine hea lahendus. Tihti on kassil endal ka kohe kergem olla, kui saab hetke omaette mõelda. Välja tuleb vetsust tavaliselt juba palju rahulikum ja endaga rahulolevam kass. Lapsi ründab kass pigem, sest saab aru, et lapsed on omasugused ja erilist respekti nende vastu ei teki. Soovitan lastel lihtsalt eemale hoida, kui hullutuurid peale tulevad. Kasutage tuuri ajal ka ridva otsas mänguasju ja suletutte. Nii ei saa kass hammustada.
Calm toit pole teie kassile kindlasti õige toit. Teie kass on terve ja elujõuline kassilaps. Pealegi täiesti normaalne. Calm sobib stressi korral ja käitumishäirete puhul. Teie kassil vaevalt neid on.
Seega varuge kannatust, mängige kassiga palju ja keelake selge sõnaga ei. Hästi sobib ka kassi peale sisisemine. Ähvardavast kõššššššš-ist saab ka kassilaps hästi aru. Arvan, et paremini kui teist.
Seega järjekindlust ja veel kord järjekindlust!
NB! Olen täheldanud, et lastega kasvavad kassid on sõbralikumad ja elutervemad, sest on harjunud kõvade häältega ja väikeste kätega, mis alati just õiget pidi sülle ei tõsta:)