Kassid


Küsimus: Kas on võimalik, et kassil on klaustrofoobia või mingi põhjendamatu hirm suletud uste ees?21.02.2014

Tere! Küsimus on mul ilmselt üsna kummaline.
Meie peres kasvab 3 kassi. Isasel kassil (6a) on viimasel ajal aga ilmunud väga kummaline hirm suletud uste ees. Elame puuküttega korteris ja hoiame magamistoa ust alati kinni, et see ikka võimalikult kaua soe püsiks. Kui kass soovib tuppa tulla, siis teeme talle ukse lahti, kui soovib välja, siis teeme uuesti ukse lahti jne.
Viimasel paaril kuul on aga üha enam hakanud juhtuma selline asi: kass kräunub ja kraabib paaniliselt ust, kuni ta tuppa lastakse. Kass tuleb tuppa ja uks suletakse. Läheb mööda võib-olla minut aega, kui kass hakkab jälle välja tahtma - satub täiesti paanikasse ja jookseb mööda tuba ringi, kräunub ja kraabib ust. Kui kass välja lasta, hakkab ta paari minuti pärast uuesti sisse tahtma. Nii kestab see iga kord umbes tund aega.
Siis, kui toa uks vahelt lahti on, mingit kummalist käitumist ei esine. Kass sööb-joob normaalselt, liivakastis käib ilusti, teiste kassidega saab hästi läbi, magab öösiti kaisus, nurrub, mängib. Probleem tekibki just siis, kui uks kinni on.
Kas on võimalik, et kassil on klaustrofoobia või mingi põhjendamatu hirm suletud uste ees?
Kui jah, siis millest võib see olla tekkinud? Kass kuhugi suletud ukse taha kinni kunagi jäänud ei ole, samuti ei karista me teda kunagi n.ö. eraldusmeetodiga, et paneks ta kuhugi tuppa üksinda rahunema. Lihtsalt järsku (ja üha süvenevalt) tekkis tal see probleem kinnise uksega. Kass on isane ja kuueaastane - probleem on kestnud umbes pool aastat, enne seda me midagi säärast ei täheldanud.

P.S. Kass on kastreeritud, seega ei tohiks jooksuaeg ka rahutusi tekitada.

Suur tänu vastuse eest!

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!

Teie küsimusele on väga raske vastata. Keegi ei saa päris täpselt teada kassi mõtteid ja näha probleemi tema silme läbi.
Üks variant on teha uksele kassiluuk, et ta saaks oma luugist edasi tagasi käia. Teiseks võiksite panna magamistuppa Feliway adapteri. Selline spetsiaalset rahustavat feromoni levitav asi, mis pistikus olles levitab ruumi kassi rahustavat lõhna. Inimene seda lõhna ei tunne. See võib tõesti toimida. Mul on selle kohta palju positiivset tagasisidet. Müüakse loomakliinikus.

Heade soovidega
Marion
Kasside turvakodu