Kassid


Küsimus: Kas kastreeritud kassile peab andma spetsiaalseid krõbinaid?09.04.2014

Oleme kassile andnud whiskas krõbinaid, aga keegi tark ütles, et tavalised krobinad tekitavad liiva neerudes. Muidugi saab ta iga päev midagi toorest, neeru, liha, kala ta ei armasta. Konservi pealt sööb ära kallerdise. Milliseid krõbinaid siis anda? Ta on meil juba 10-aastane?

Vastus: Marion Maksimov, Kasside Turvakodu asutajaliige, MTÜ Kasside Turvakodu, www.kassideturvakodu.ee

Tere!

On tõesti nõnda, et poekrõbinad põhjustavad põievaevusi. Seda eriti isastel kastreeritud kassidel, kuid juhtub ka kõigi teistega. Poe krõbinad mõjutavad kassi uriini PH-d (aluseliseks) nii, et seal tekib sobiv keskkond struviitide (põiekivide) tekkeks. Kliinikutes ja loomapoodides on enamus toite suht kvaliteetsed või vähemalt kvaliteetsemad kui supermarketi värvilised krõbinad. Need toidud hoiavad kassi uriini sobivat PH-d ja põieprobleeme enamasti ei teki. Lisaks on kehva kvaliteediga krõbinad tihti tehtud millestki täiesti mittesöödavast ja töödeldud toiduvärvidega. Miks peaks meile kallis lihasööjast loom sellist keemiat sööma?
Soovitan teil minna mõnda loomakliinikusse, kus müüakse erinevate firmade loomatoite, kirjeldada oma kassi ja paluda erinevate firmade proovipakke (need on tasuta) ning vaadata ise, mida kass eelistab. Umbes 2 kg korralikku toitu maksab 20 euri ringis. Selline on kogus, mille sööb kass ära ühes kuus, kui ta muud juurde ei saa. Kui sööb ka muud toitu, siis kulub vähem.
Kasside Turvakodul on koostatud eraldi fail "toidueri", kui kirjutate mulle mailile, saan teile selle saata.

Heade soovidega,
Marion
Kasside Turvakodu