Koerad


Küsimus: Kuidas harjutada teise pere koera elama uues kodus?20.06.2014

Oleme pikalt kaalunud koera võtmist lemmikloomaks ja oodanud juhust, et ta ise meie juurde tee leiaks. Nüüd ongi selline olukord tekkinud, et on võimalik võtta perre 5-kuune labrador (ilma tõutunnistuseta), kes on siiani elanud teises peres ja pere tahab nüüd temast loobuda. Kuidas mõjub selline koduvahetus ja ka peremehe vahetus loomale ja millele tuleks eriti rõhku panna temaga kontakti loomisel, arvestades, et tal on juba pere ja peremees olnud. Elame eramajas, meie pere on neljaliikmeline. Kuidas käituda, et loom vähem häiritud oleks?

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere!
Mul on endal olnud 5 koera, kes on tulnud minu juurde täiskasvanuna. Ka minu trennis on käinud mitmed koeromanikud, kes on võtnud endale koera varjupaigast või teisest perest. Kõik koerad harjuvad ära uue perega ja enamik nendest on isegi õnnelikumad kui varasemas peres, sest uues peres hakatakse nendega rohkem tegelema. Aktiivset elu vajab iga noor ja ka vana koer. Uues peres on muutunud paljudel koertel ka iseloom radikaalselt paremaks.
Tuleb vaid teada, et täiskasvanud koera adapteerimine uude perre kestab umbes pool aastat. 5-kuusel kutsikal juhtub see palju kiiremini, umbes kuu ajaga. Tuleb vaid mõista, et koeral ei ole sel perioodil lihtne. Näidake, et talle hakkab meeldima elu teie kõrval ja siis kõik läheb hästi. Jalutamine, mängimine, huvitavad trennid loovad hea motivatsiooni ja kontakti koeraga ning teevad ka koera sõbralikumaks.
Koer peab kohe teada saama ka seda, mida ta uues kohas teha tohib ja mida mitte. Kui te üks kord lubate talle teha midagi, mis on tegelikult keelatud, siis järgmistel kordadel ei saa koer aru, miks te keelate seda, mis oli eelmine kord lubatud. Tekib stress, mida on võimalik vältida.

Mulle meeldib väga jälgida, kuidas muutuvad vanad koerad, kes on enne peremehe surma elanud kogu elu keti otsas. Nad ei oska ühtegi käsklust ning kui nad esimene kord õpivad tavalisi lihtsaid käsklusi täitma ja saavad selle eest maiustuse, siis on see nende jaoks lõbus mäng ning nad muutuvad palju nooremaks ja õnnelikumaks. Edu teile!