Koerad


Küsimus: Kuidas peaksin käituma õe koeraga, keda iga 2 nädala tagant 2 nädalat enda juures hoian?15.08.2014

Õde töötab juba umbes pool aastat sellise töö peal, et 2 nädalat on ära ja 2 kodus, mis tähendab, et ta toob oma koera 2 nädalaks minu juurde (elan linnas majas, kus on ka oma hoov). Koer on ca 2-aastane emane keskmist kasvu krants, endal mul koera pole. Kui koer on minu juures, saame omavahelise suhtlemisega ja väikese tegelemisega karjasuhted paika ja teise nädala lõpuks tavaliselt koer käitub paremini (haugub vähem naabrite ja möödujate peale, ei hüppa minu ega laste peale jne). Õde ise koeraga koolitamise mõttes ei ole tegelenud, siit ilmselt ka käitumisprobleemid. Enda kogemus on, et olen ühe Saksa lambakoera koos koolitamisega üles kasvatanud. Probleem on selles, et kui koer on vahepeal jälle õe juures, siis hakkan kõike otsast peale, kuna koera käitumine meie juures on jälle kehv. Kas minu käitumine on olnud õige või ei peaks ma üritama koera nö ajutiseks peremeheks saada - võib-olla ajab see teda karja juhi osas segadusse, kuna tal ju on peremees.
Ja siit ka teine küsimus: kuna plaanin ka endale kutsika võtta, kas siis selle koera halb käitumine segab ka kutsika kasvatamist-koolitamist, kas halvad kombed jäävad külge?

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere!
Koera jaoks on väga oluline, et kõik oleks stabiilne ja teada ning jälgitakse kindlaid reegleid. Kui tema elutingimused ja reeglid teie juures on ühed, aga kodus on teised, ei tea koer tõesti, kuidas tuleb käituda. Leppige oma õega kokku, missuguseid reegleid te mõlemad hakkate jälgima ning kuidas te mõlemad õppetate koera neid reegleid täitma. Kui Teie uus kutsikas saab lapsepõlves õige koolituse ja õppib järgima ühtesid ja samu reegleid, siis hakkab ta Teid hästi kuulama. Teine koer väga palju tema käitumist ei mõjuta, kui ta ei hakka kõvasti domineerida ja Teie kutsikat maha suruma.