Koerad


Küsimus: Millest võib olla tingitud, et koer on hakanud õhtuti ja öösiti meeleheitlikult oma pesa kraapima?15.08.2014

Mul on vana segavereline keskmist kasvu isane koer (15-aastane, umbes 20 kg). Koeral on mõned terviseprobleemid, nagu näiteks südamepuudulikkus, mida ravime tablettidega. Kuigi koer on vana, on ta väga hea isuga, elurõõmus ja armastab õues käia. Viimasel ajal on tal tekkinud kummaline komme. Nimelt õhtuti ja öösiti ta kraabib oma pesa. See tegevus tundub meeleheitlik ja järelejätmatu. Vahel kraabib kogu madratsi paigast ära ja siis jätkab põranda kaapimsiga, mis öösiti tekitab jubedat heli. Paar korda on ta selle tegevuse lõpetanud ka pesasse pissimisega. Kuna tal on südamepuudulikkus, siis selline hoogne kraapimine ajab teda hingeldama ja köhima, mistõttu on kogu see tegevus nii talle kui mulle väga kurnav. Kas oskate öelda, miks ta seda teeb ja kuidas selle probleemiga tegelda? Tänan Teid.

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere!
Kui minu koeral on palav, üritab ta samuti kaevata koridori põrandasse auku. Looduses on nii, et loomad kaevavad maasse auku sellepärast, et nad otsivad jahedamat kohta. Kuna teie koeral ei ole süda terve, siis otsib tema eriti kohta, kus tal oleks võimalik ennast paremini tunda.

Teine variant on see, et võib-olla tahab ta midagi peita ja kaevata katte sisse. Selle tegevuse võib lõpetada keelamisega ja kui ta reageerib keelamisele, siis tuleb kohe teda premeerida.

Kolmas variant võib olla see, et kui loomal on paha olla, siis ta otsib varjatud kohta ja üritab kaevama endale urgu. Selle vältimiseks tuleb leida ja võimaldada talle isoleeritud koht. Näiteks puur, mis on kolmest küljest kinni kaetud kattega. Kui aga Teie koeral on nii paha olla, et ta ei saa magama, tuleb pöörduda arsti juurde. Võib-olla pakub arst ravi, mis aitab koeral ennast paremimi tunda.