Koerad


Küsimus: Mida ette võtta kui Chihuahua kutsikas ei talu üksinda olemist?03.10.2014

Tervist,
Mure on selline, et võtsin omale Chihuahua kutsika 2 kuud tagasi, nüüd on ta juba 4-kuune. Algusest peale ei suuda koer taluda üksinda olemist. Kui kodus liigun, siis peab koer mul kogu aeg järel olema ning pean tema nägemise ulatuses viibima. Isegi vannituppa soovib ta kaasa tulla, kui teda keelan ja jätan ukse taha, siis hakkab niutsuma äärmiselt valjusti. Sama lugu on näiteks, kui jätan ta üksinda tuppa või väljun kodust. Kui kutsika koju tõin, siis nunnutasin teda ja lubasin voodis magada ja olla. Hiljem jõudsin arusaamale, et see ei olnud kõige õigem tegu ning koer siiski voodis olema ei peaks. Kutsul on ju mugav pesake olemas ja üritasin teda keelata ning voodisse mitte võtmast. Kui magama läksin, siis hakkas äärmiselt tugev niutsumine (karjuv niutsumine), voodi servale hüppamine ja kõik muu. See kestis kuskil 2h, siis oli paus ja siis algas uuesti. Nii üritasime nädala, kuid koera käitumine oli igal öösel sama. Lõpuks loobusime, sest keegi nii magada ei saanud. Lisaks tegi ta sel ajal palju pahandust, kraapis küüntega tapeeti, kuni sai seda seinalt hammastega maha tirida, pissis põrandale (kuigi oskab ilusti oma lapil pissida), samasuguseid pahandusi on ta teinud, kui on pidanud üksinda koju jääma. Kutsul on ka probleem, kui mu mees minu juures ööbib. Nimelt muutub ta armukadedaks ja hakkab taas pissima kuhu tahab. Kui olen temaga kahekesi kodus, siis teeb oma hädad kõik ilusti õigesse kohta. Lisaks on mul mure sellega, et kui kutsika lasen koridori, kus asuvad jalanõud, siis ta tahab tihti teha sinna oma häda, just jalanõude sisse/peale, ta teab, et nii ei tohi ja igal korral, kui satun nägema seda siis jookseb ruttu minema. Koeral on palju mänguasju, millega mängime koos ning ka tema eraldi, kui istun tema juures kott-toolil maas, seega ei usu, et ta teeb pahandusi igavusest. Samuti tegelen kutsikaga palju ja tähelepanust tal puudust ei ole.

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere!
Kutsika kasvatamine pole üldse lihtne. 4-kuune on veel väga väike ja nõuab toetust. Chihuahua`d on enamus ebakindlad ja natukene närvilised koerad. Nad tunnevad ennast turvaliselt ainult siis kui ema (teie praegu asendate tema ema) on kõrval. Ta kardab jääda üksinda ja siis, kui ta jääb üksinda, tuleb tal selline stress, et ta hakkab ebaadekvaatselt käituma. Stressis muutub koer aktiivsemaks ja vajab mingit tegevust, nt närimist. Enamik kutsikad teevad pahandusi, isegi aastaseks saamiseni. Vanusega läheb see mööda.

Nagu mina aru sain, on teil isane koer. Isased koerad pissivad tihti selleks, et märgistada oma territooriumit. Selles mõttes on neid raske õpetada pissima ühes kohas. Eriti siis, kui tal on mingid konkurendid kodus, näiteks teie mees. Isane koer peab jätma oma lõhna maha selleks, et demonstreerida ja näidata, et tema on siin peremees. See lõppeb siis, kui ta õpib õues pissima. Seal tekib tuleb palju rohkem võimalusi märgistada territooriumi. Eriti siis kui ta hakkab jaöga tõstma.

Mina soovitan teil osta DAP kaelarihm. See annab talle turvalisema tunne. Küsige veterinaarkliinikust.
Õpetage teda üksi koju jääma. Visake ukse ette maiustusi laiali ja minge ise ukse taga. Umbes 5 minuti pärast tulge tagasi ja visake jälle maiustused laiali. Nii, et tal iga kord läheb tähelepanu teie pealt mujale.

Käituge ise väga rahulikult. Ärge hakage temaga tegelema, näiteks süüa andma ja mängima, iga kord kui ta küsib. Muidu annate te ise talle info, et tema on teie kodus peremees.
Temaga tuleb tegeleda ja mängida ainult siis, kui teie ise otsustate. Selle kohta soovitan lugema artiklit kutsika kasvatamisest: http://www.koer.ee/Kutsika_kasvatus_koolituseni_I_osa.html.
See, et te olete kunagi lubanud tal magada teie voodis, on suure viga. Praegu ta ei saa aru, miks teda karistatakse sellega, et ta peab magama üksinda. Mina kasutasin kassiga samamoodi veepritsi. Praegu koer ja kass tulevad minu voodi ainult hommikul kui mina ärkan üles - selleks, et öelda mulle „Tere hommikust!“.

Enamik kutsikad ehmatavad, kui saavad ootamatult vett vastu nina ja väldivad selle kordumist, aga tugeva stressi puhul see ei toimi.