Koerad


Küsimus: Kuidas lepitada vana koera ja kutsikat, kusjuures mõlemad on emased?31.10.2014

Võtsime eelmine nädal emase 7-nädalase kutsika koju. Juba varem olev koer on meil ka emane (steriliseeritud), 4-aastane. Mõlemad on krantsid, kuid peaksid enam-vähem ühte kasvu tulema. Vanem koer on tugev territooriumi kaitsja ja ka bossi tüüpi - minu vanemate juures on koer, kellega ta läbi saab aga ennast ikka peale surub.
Oma koju, kuhu ka kutsika võtsime, kolisime koos vanema koeraga 1 nädal tagasi, ta päris oma territooriumiks seda veel ei pea või refleksid on igatahes küll tagasihoidlikumad.

Asun nüüd loo juurde - esimesel kohtumisel vanem koer nuusutas nuusutas, siis lakkusid üksteist ja korraga tahtis rünnata. Õnneks saime vahele. Pärast seda oleme käitunud nii: Kutsikas on ühes toas, kuhu vanem koer ei saa, päevas tutvustame neid nii, et vanem koer on kas rihma otsas või ilma rihmata ja suukorviga, umbes 3x15 minutit. Kutsikat nähes on vanem koer hästi hästi elevil. Oleme oodanud kuni ta rahulikumaks muutub, et lihtsalt vaatavad üksteist. Kui ta ka rahulikuks muutub siis ila tilgub tal ikka nagu vaataks jõulupraadi. Muidu kui uks vahelt kinni on siis ta ikka niuksub kui kutsikas nutab ja on hästi mõistev ja tubli, oleme üritanud nendega hästi võrdselt tegeleda aga tahaks varsti selle ukse ka vahelt lahti teha, ilma, et keegi viga saaks. Praegu ootamegi, et kutsikas suuremaks kasvaks ja nii nõrguke enam ei oleks ja, et äkki suurem koer ikka harjub lõhnade ja asjadega, et uus loom on majas... Kas toimime praegu õigesti, et neid niimoodi tasapisi harjutame? On veel soovitusi, kuidas asja toimima saada? Kas üldse on lootust, et nad sõpradeks saavad? Ja kui ükskord nad täiesti kokku julgeme lasta, siis mida jälgida? Ja millal aru saada, et nad nüüd kokku tohiks lasta ja vanem koer jälle ei ründaks?

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere!
Koerad on erinevad. Mõnedel on kaitseinstinkt tugevam kui teistel. Nad ei ole süüdi, et see omadus on neil kaasasündinud ja elukogemusega arenes see veelgi tugevamaks. Seda tüüpi koerad ei taha, et nende elus midagi muutuks ja veel hullem nende kõrvale tuleks uued elanikud.

Peremehed tegelevad kutsikatega rohkem ning nemad saavad rohkem tähelepanu - selle tähelepanu, mis varem oli ainult nende oma. Põhuseks on see kutsikas. Esiteks peab vanem koer tagasi saama tähelepanu ja armastuse. Võib-olla tuleb hakkama temaga varasemast rohkem tegelema. Oleks hea, kui saab kutsika panna puuri sisse ja lasta neil rahulikumalt tuttavaks saada.

Süüa võiks anda enne vanemale koerale ja peale seda kutsikale. Hiljem tuleks panna vanem koer puuri ja lasta kutsikal vabalt liikuda. Tähelepanu peab alati rohkem saama vanem koer. Kõike head peab vanem koer saama esimesena.

Kokku lasta on neid parem oma territooriumist väljaspool. Aga juhtub ka nii, et mõned koerad ei lepi kunagi uue koeraga. Siis peab nii jääma, et üks koer on väljas ja teine on kinni. Aga loodame, et nad leiavad teie abiga võmaluse üksteisega leppida. Proovige hoida kontrolli all vanema ja hiljem noorema koera kadedus. Vanema koera positsioon peab alati olema kõrgem.