Koerad


Küsimus: Milliste kulutustega peaks arvestama Welsh Corgi Pembroke ülalpidamisel?20.11.2014

Tere.
Oleme pikalt kaalunud endale võtta Welsh Corgi Pembroke kutsikat. Kuna kutsika soetamine on kallis, siis sooviks teada, milliste kulutustega peame edaspidi veel arvestama? Palju ja mida Corgid söövad? Kui lihtne on Corgisid koolitada? Kas Corgidel on palju tervisehädasid?

Ette tänades,

Vastus: Astrid Lundava, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik, Eesti Kennelliit / juhatuse liige, www.kennelliit.ee, www.dogshow.ee

Tere,

olete sattunud õige inimese otsa selle küsimusega - welsh corgi pembroke on olnud minu tõug 20 aastat juba, kui esimese corgi Eesti tõin.

Welsh corgi on karjakoer, kes on pigem suur koer väikse koera mõõtudes. Ta on lihtsalt koolitatav ja sobib väga hästi pere esimeseks koeraks. Söömise osas on lihtsaim viis kuivtoit. Mina kasutan selleks Royal Canin kuivtoitu, kuid erinevaid brande on palju. Koguseliselt kulub ühes päevas ca 130 grammi kuivtoitu (ühes kuus siis ca 4 kg).

Tervise osas julgen öelda, et tegemist on suhteliselt terve tõuga. Veterinaari juurde jõutakse pigem tekkinud traumadega, kui mõne kroonilise murega (allergiad jmt mured ei ole omased). Pärilikke haigusi pole palju ja osasid on juba võimalik välistada kutsika loovutuseas (südamekahinad ja osad silmahaigused). Hea kasvataja need uuringud ka teeb enne kutsika loovutamist.