Koerad


Küsimus: Kuidas õpetada koera nii, et ta saaks aru, et ta andis mulle märku ja nüüd lõpetaks haukumise?26.11.2014

Tere!
Meil on kodus 9-kuune emane mastifi kutsikas. Koer elab õues. Mul on probleem koera haukumise kohta. Kuidas õpetada koera nii, et ta kuuletuks ja lõpetaks haukumise. Muidugi haugub ta siis, kui näeb inimest, aga käsu peale võiks ta aru saada, et ma sain aru, et on võõras ja nüüd lõpeta palun see tegevus. Olen proovinud käsklust SIIA, kuid tavaolukorras tuleb ta minu juurde, aga kui on näha kedagi võõrast, siis SIIA käsklus ei mõju.

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere! Igal koeral on rohkem või vähem kaasa sündinud looduse instinktid mis antud koeral tähendab tasemel ELU või SURM. See võib olla jahi instinkt – kui ei püüja saag-sured ära näljast. Ja üks kõik et tema iga päev saab täis kausi süüja. Jahi käitumine temal on allteadvuse tasemel. Selle koera võib õpetama rahuliku olukorras perfektne sooritama kuulekuse elementid kuna koeral rahulikult puhkab jahi instinkt. Ja selleks et õpeteda selle koera kuulata sõna kui tal on aktiivne jahi instinkti käitumise mudel, tuleb läbima selle koeraga väga õige koolituse. Vale koolitus võib ära rikkuma koera ja isegi koer võib hakkama rünnata oma pere liikmed. Kahjuks sellega mul on praegu palju tööd.
Valve koertega põhi käitumise mudel on – VALVA MUIDU SINU TERRITOORIUMI PEALE TULEB VÕÕRAS ja paremas olukorras saab endale tema territooriumi koos kõige mis on seal näiteks tema pesa, pereliikmed, söögikaus, peidetud kaevatud sisse tema aarega ja veel millegaga, ja surub maha endise peremehe. Halvemas olukorras tuleb võõras ja tappab teda. Kartmine ja on alus valve koera käitumise mudelil. Koer kes mitte midagi ei karda käitub rahulikult kuna ta ei näe et keegi konkretne tahab võtta seda mis talle kuulub. Ja kohe lõpetab ründamine kui see oht lõppeb. Selle pärast valve instinktiga koerad kõigidele teatavad et see koht on kinni ja tema seda valvab. Ja kui suurem valve instinkt on koeral siis ja raskem teda õppetada kuulata sõna selles olukorras.
Mul on kogemus töötama tibetimastiifidega. Nende õppus võttis kõige rohkem kannatust ja aega sellepärast et nemad igal pool on valve instinkti all. Ja isegi siis kui ta ei ründa kui ta ei näe kuskilt ohtu, ta kogu aeg ootab selle ohtu muidugi peale selle kui ta on kodus rahuliku olukorras. Teises olukorras väga raske suunata tema tähelepanu teise suunta. Ja siin ei aita majus või mänguasi. Samal ajal kui tibetlasega kasutada jõudu nad kohe panevad ennast lukku ja lahevad sügavalt enda sisse. Kui karistusega ületada piiri, koer võb hakkama rünnata pereliikmed aga mitte praegu. Selles ja ongi veeall kivid. Enamus see tuleb välja ainult 3 aastaks. Muidugi mõned arenevad varem. Eile helistas mulle naine kes räägis mulle et tema tuttavadel tibeti mastiif ründab pere liikmed. Soovitan pöörduma hea koerakäitumise spetsialiisti poole, kes õppetab teid kuidas kooliama teie koera. Interneti kaudu võib väga lihtne rikkuma ära koera. Spetsialist peab näha teie koera ja muidugi teid selleks et valima õige koolituse meetodi.
Edu teile.