Koerad


Küsimus: Kuidas õpetada kutsikad lapilt õue käima asjale?04.02.2015

Tere!
Kutsikas saab veebruari alguses 3-kuuseks. Alguses, kuna oli ainult esimese vaktsiiniga, tegi asju lapi peale. On seda teinud kolm nädalat, viimase nädala on siiski suuremalt jaolt õue juba teinud - olen temaga 5-6 korda päevas õues käinud. Tahaksin küsida nõu, kas on ehk mingeid soovitusi, kuidas oleks kõige hõlpsam kutsikas täielikult õue käima saada? Eriti hea, kui ta ise oskaks õue küsida. Kas lapp ära võtta täiesti? Aga kui siis maha hakkab pissima? Teine asi - kas ööseks ikka igaks juhuks lapp jätta, kuigi enamik öid on see tühi olnud. Küll aga kutsikas sekundite jooksul peale ärkamist tormab lapile. See muudab võimatuks, et jõuaksin temaga õue esimest pissi tegema. Aga kui lapp ära võtta, siis äkki ta kannataks veidi?
Vaibad tahaks hirmsasti maha panna, on nüüd need kolm nädalat kutsika pärast ära võetud, sest esimese hooga tegi kohe vaibale. Kuidas saaks teha nii, et kutsikas vaibale ei teeks?
Ühesõnaga, palju küsimusi, aga ootan nõuannet, kuidas saada kutsikas panna mõistma, et tuppa ei tohi teha ja tuleb märku anda, et soovib õue; ja kui kodus kedagi pole (või kohe ei minda), siis oodata ilusasti.

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere. 3-kuune kutsikas on veel liiga väike selleks, et mitte teha kodus oma häda. Tema aju veel ei oska sellest aru saada. On tõud, kes väga kaua teevad oma hädad tuppa. Näiteks mõned basset haundi emased. Erinevat tõugu koerad arenevad palju hiljem kui näiteks aktiivsemat tüüpi koerad. Mõned saavad väga kiiresti täiskasvanud ja sellepärast eriti isastel on hädasti vajalik jätta omad lõhnad nii nagu saab suurema territooriumi peal. Aga mõned raskemat ja aeglasemat tüüpi koerad jäävad väga kauaks titaks. Ja nendel ei ole eriti kiire hakata väljas käima. See tähendab, et tuleb olla väga kannatlik ja oodata millal teie koeral tuleb see aeg. Muidugi mida rohkem teie aitate oma koeral aru saada, et väljas teha oma häda palju mugavam ja huvitavam, siis seda kiiremini teie kodus tulevad kuivad põrandad. Nagu mina kuulsin lapile pissimine võib õpetada koera kasutada selleks vaipasid. Minul isiklikult seda pole juhtunud. Kasutasin ka lappe. Kõik minu koerad lõpetasid kasutama kodus selleks otstarbeks lappe ja vaipasid aga kõik erinevatel aegadel (4 – 9 kuuni). See periood on veel mõistlik. Isased õppisid 4-ks kuuks. Emased hiljem. Kodus puuri kasutamine võib kiiremini õpetada teie kutsikat hoida põrandaid puhtana. Tuleb tihti kutsikaga väljas käia ja nendes kohtades, kuhu ta juba on oma lõhna jätnud. Iga kord peale magamist, aktiivset pikka mängimist ja peale sööki tuleb kiiresti kutsikas välja viia. Aga kui ta jääb kaua üksinda, pange ta puuri kinni. Puuris peab olema vesi. Oma pesas tavaliselt koerad ei tee oma häda. Muidugi juhtub kui väga hädasti on vaja, aga enamus kannatavad. Olge kannatlikud. Ärge riielge kutsikaga kui ta juba mõni aeg tagasi tegi, muidu võib tulla teine probleem – kutsikas ja juhtub et ka täiskasvanud koer hakkab peida oma tegevust voodisse või diivani peale. Võib ka hoida kutsikat kodus püksides. Märgades püksides ei ole mugav, aga selleks, et ta sellest aru saab, võtab aega.
See vastik periood lõpeb varsti ja teie vaibad
tulevad tagasi oma kohale.