Koerad


Küsimus: Kas koera tuppa vaibale pissimine on võimu näitamine või siiski stress ning solvumine?05.02.2015

Tere!
Mure 3-aastase emase kokkeri tuppa pissimisega. Kolisime aasta tagasi korterist majja, kus koer saab vabalt joosta nii palju kui jaksab, õhtul enne magama minekut veel õues käidud, siiski hommikul köögi põrandale pissitud. Leidsime sellele öisele pissimisele lahenduse puuri näol. Tööle lähme hommikul kell 7 ja tagasi jõudes orienteeruvalt 18.00 vahelduva eduga kogu komplekt köögi põrandale poetatud, aeg on pikk, kas peaksin siiski ka päevaks puuri panema. Pool aastat tagasi võtsime perre emase saksa lambakoera, kellega saavad hästi läbi kuni ühel õhtul pissis saksa lambakoer tuppa vaibale, nüüd ei jäta kokker ükski õhtut mind vaiba märgamisega üllatamata. Saksa lambakoer muidu õues, aeg-ajalt toas mängimas ja külmaga toas. Kui mäng väga ülemeelikuks läheb, siis kokker poeb oma puuri. Kui vaibale pissimine on võimu näitamine siis kuidas sellist rumalat olukorda lahendada või on see siiski stress ning solvumine.

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere. On palju põhjusi miks emane koer pissib tuppa. Täiskasvanud koerad hakkavad pissima tuppa erinevatel põhjustel.
Kui koeral ei ole täpset graafikut, millal ta sööb ja jalutab, eriti siis kui kunagi oli ja enam mitte. Võib olla kui koer elas korteris, temaga jalutati rihma otsas enam vähem samal ajal ja samades kohtades. Ja koer juba ootas aega millal temaga lähevad välja. Kui te kolisite maja ja hakkasite koera lasta välja, olete te kindel, et tema arvab et ta läheb ainult pissima? Põhjus võib olla see, et koer võib võtta teie aeda nagu kodu osa ja kannatada j KUI kannatamine lõppeb, võib see juhtuda ka maja sees. Kui te hakkate temaga jalle jalutama rihma otsas võõral territooriumil, võib olla see probleem lõpeb.
Veel enam koerad nagu lapsed otsivad rohkem tähelepanu ja tegevust. Nende jaoks võib olla tähtis nii positiivne, kui ka negatiivne tähelepanu. Pissimisega tuppa koer muidugi saab endale rohkem tähelepanu. Iga koer vajab piisavalt tähelepanu mingi tegevuse kaudu.
Ja muidugi kui koju tuleb uus koer või isegi väike laps, koeral võib tulla kadedus ja tema pissimisega tuppa märgistab, et see kõik on tema territoorium. Ja tema tahab et nii ja jääks.
Mina arvan, et teie probleemi põhjustavad kõik need põhjused korraga. Jahikoera tõud eriti nõuavad liikumist ja tegevust. Jalutamine oma territooriumi peal koera ei väsita.