Koerad


Küsimus: Millest võib olla tingitud, et 7-aastane Eesti hagijas hakkas üleöö minu peale urisema?01.04.2015

Tere
7-aastane Eesti hagijas on üleöö urisema hakanud. Lugu selline, et oleme mehega koos juba pea kaks aastat, aga elame eraldi ja tunnen juba hirmu, kui hakkame varsti koos elama, kuna olen ise titeootel ja järsku on hakanud koer minu peale urisema. Ta oli enne abielus ja elati metsa lähedal, kus käidi iga päev jalutamas kutsikast peale ja nüüd tema eksnaine viis koera sinna jalutama (on ennegi viinud) ja mehele tagasi antud koer on hirmunud ja uriseb minu ja lapse peale, et kas see võib olla kadedus või on see naine koerale midagi teinud. Kahjuks ei oska paremini seletada asja. Lihtsalt üleöö on koer muutunud, tõmbab saba jalge vahele, turi on püsti ja uriseb.

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere. Ma saan pakkuda mitu versiooni.
Olen näinud palju koeri, kes elasid läbi peremeeste lahutuse. See on väga tugev stress nii lastele kui koerale. Nad ei saa aru, miks nende elu muutus halvemaks, miks kunagi rahulik olukord muutus närvilisemaks. Ja sellele stressile nad reageerivad omamoodi. Koerad muutuvad ebakindlamaks. Kõik peremehe mured võtavad nad endasse. Ja kui koeral on kaasasündinud kaitseinstinkt, võib ta hakata omamoodi kaitsma ennast näiteks urisemisega. Läheb mööda umbes 6 kuud, kuni koer harjub ära uute tingimutega. See, et koer nii palju muutus peale viimast jalutamist koos perenaisega, võib olla see, et perenaine ise oli väga tugevas stressis aga kunagi need jalutamised olid väga turvalised. Koer kaotas turvalise tunde ja muutus väga ebakindlaks. Ta ei ole harjunud elama teie ja teie lapse kõrval. Mina soovitan panna kodus puur, kus koer lebab, oma isiklikule turvalisele territooriumile. Jalutage ise rohkem koeraga, mängige, õppige maiusega tegema temaga lihtsaid selgeid kuulekuse ja triki elemente. See aitab kiiremini leida koeraga kontakti. Õpetage oma last õigesti käituma koeraga. Koer siis kiiremini harjub ära uute tingimustega.
Teine versioon on koera tervis. Kui koeral hakkab midagi valutama, nad üritavad vältida füüsilist kontakti kõigega, mis võib juhuslikult puudutada tema valusat kohta ja nad juba enne teatavad „Ära tule mulle lähemale, muidu sa võid kogemata teha mulle haiget“. Sel momendil nad võivad uriseda või isegi rünnata.
Ja veel üks versioon. Võib olla te ise kuidagi valesti käitusite koeraga, kes nii kaotas turvalise tunde. Ja koer kardab jälle valesti käitumist ja ei soovi saada ebameeldivust perenaise poolt. Aga loodan et see ei ole nii.
Leidke kannatust ja teie kooselu muutub paremaks.