Koerad


Küsimus: Kuidas lepitada meie kutsikat ja kahte maja ostuga saadud vanemat koera?24.05.2015

Tere!
Ostsime maja ja pererahvas jättis meile 2 koera, üks kuskil 13- ja teine 3-aastane. Meiega on nad ülisõbralikud ja lastega ning võõrastega ka. Otsustasime võtta ühe kutsika lisaks, et oleks keegi, kes on oma käe järgi kasvatatud ja võõraid hoovi ei lase. Nii kui kutsika tõime, on noorem koer ülisolvunud ja ei tule enam meie juurde. Vanem koer samuti ei salli kutsikat. Otseselt ei urise ega ründa, aga kui kutsikas läheb talle lähemale, siis näksab ja näitab võimu. Kuidas lepitada neid kõiki kolme? Nooremal koeral oleks mängukaaslane, sest vana koer ei viitsi enam joosta ja mürada. Lisaks on mõlemad koerad kasvanud vabalt ja ilma rihmata, ketita. Kas on üldse lootust, sest kõik koerad saavad võrdselt tähelepanu ja vanad olijad saavad enne söögi kui kutsikas.

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere.
See on väga loomulik, et koerad ei taha uut karja liiget vastu võtta. Koerad ei taha jagada oma territooriumi, sööki, peremehe tähelepanu. Nad ei taha kaotada oma positsiooni karjas.
Vanad koerad ei sälli üliaktiivsed noori koeri. Selletõttu hakkavad nad noorele koerale õpetama, kus on nende õige koht. Vahepeal võivad ka uriseda ja rünnata.
On võimalus, et noor koer õpib, kuidas tuleb õigesti käituda ja leppib viimase karjaliikme positsiooniga või siis lepib vanem koer, et noor on temast tugevam ning astub kõrvale.

Kui piirid on selged, siis tuleb teie majja rahu. Muidu hakkavad nad käituma kurjalt. Koerad elavad looduse seaduste jargi ja sellega, et meie üritame võrdselt kohelda oma pere koeri, provotseerime ise nende vahelisi kakluseid.

Kui aga vanal koeral midagi juba valutab, siis võib ta hoiatuseks rohkem hambaid näidata. Võib-olla peaks vanemal koeral olema turvalisem elamiskoht, kuhu noored ei pääse.