Koerad


Küsimus: Kuidas lepitada meie koera varjupaigast võetud koeraga?23.08.2015

Tere,
kuidas lepitada meie koera varjupaigast võetud koeraga? Meie oma on hundi-sakslase segu ja jubedalt armukade. Tahaksime võtta talle seltsilist ning meile jäi silma tema vanune krants, aga kardame, et ta ei võta koera omaks just armukadeduse pärast.
Mida võiksime teha või proovida?
Ette tänades

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere.
Kui teil on armukade koer, siis vaevalt ta lepib uue täiskasvanud koeraga. Tal on oma kindel territoorium, omad peremehed, keda tema armastab ja muidugi ei taha armukade koer mingil juhul jagada seda, mis oli varasemalt ainult tema oma.
Selline aktsepteerimine võib osutuda võimalikuks vaid siis, kui uus koer on väga madala positsiooniga ning ei julge kuidagi vastata teie koera ründamise peale ja hakkab aktiivselt demonstreerime, et ta on valmis olema maha surutud.
Tavaliselt, kui peremehed toovad endale uue koera, üritavad nad toetada ja julgustada uut koera, mis vastupidiselt soovitule hoopis provotseerib rohkem ründamist teise koera poolt.
Mõned varjupaigast võetud koerad on oma elus juba nii palju kannatanud, et nendel on kogu aeg tahtmine ennast kaitsta. Need koerad peavad saama endale uue kodu, kus neil ei ole vaja midagi karta. Armukade koer nendele mitte mingil juhul ei sobi.

Minul endal on üsna suur kogemus uute koerte võtmisega teise täiskasvanud koera juurde. Mõnede koerte puhul õnnestus see hästi, aga mõnedel isastel olid sellised kaklused, et ma pidin neid hoidma eraldi kinnipanduna. Nad olid hästi väljaõpetatud (IPO3 tulemusega) ja kui mina neid kõvasti jälgisin ning keelasin, siis nad ka hoidsid vahet. Aga kui minul läks tähelepanu natuke kõrvale, oli kohe hirmus kaklus.

Proovige võtta see koera ja tutvustage neid üle aia. Muidugi parim variant tutvustamiseks on siis, kui oma koer on puuris kinni, aga mitte mingil juhul rihma või keti otsas. Mõlemad peavad olema vabad (üks puuri sees, teine väljas). Siis võib enam-vähem aru saada, kas on mõtet mõlemat koera piinata.
Kui Te siiski võtate selle koera, siis peab tingimata teie praegune koer saama kõik asjad esimesena.
Edu teile!