Koerad


Küsimus: Kuidas koera õpetada, et ta ei teeks oma "häda" õues suvalisse kohta?15.09.2015

Tere
Meil on kodus 5-kuune kutsikas ja kasvab suureks koeraks. Koer on isane ja mure on selles, et laseb igale poole aeda oma hädad. M oleme püüdnud õpetada, aga ei ole õppinud midagi. Mida tuleks ette võtta või kuidas looma suunata?

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere. Enne teile vastamist uurisin igaks juhuks, kas on mingeid asjalikumaid soovitusi kui ma ise pakun. Kahjuks midagi lihtsamat ma ei leidnud. Kodus saame pesta põrandad nii, et ei oleks igal pool lõhna kus koer enne pissis ja kakas, aias seda teha on võimatu. Olen lugenud soovitusi märgistada kohad, kuhu koer ei tohiks häda teha, koerale ebameeldiva ainega. Aga see ei tohi olla ohtlik aia muru, lillede, puude... jaoks. Ei julge midagi soovitada. Arvan, et tuleb konsulteerida aednikega. Kui näiteks see variant ei sobi, tuleb käituda nagu kutsikatega. Kui kutsikas on üksinda, tuleb piirata tema territoorium väiksemaks ja lasta välja siis, kui ta üles ärkab, pikalt mängis või peale sööki aga rihma otsas ja seal, kus te tahate, et koer teeks oma häda ja peale seda tuleb kutsikat kiita. Aga ärge sundige kutsikat, et ta teeks midagi rihma otsas, muidu tuleb vastupidine tulemus.
Tavaliselt täiskasvanud koerad, kes ei ole õpetatud tegema oma häda õiges kohas, käituvad nagu loomad looduses. Tugevamad loomad märgistavad territooriumi, kus tema pere või kari elab, jättes endast jälgi - uriin, kaka, kraabivad ümber selle koha maad, viskavad ennast selja peale ja jätavad nii nagu saab rohkem oma karva ja lõhna. Jätavad karva ja lõhna okste peale. Kõik, kes käivad sealt läbi, peavad teadma, et see territoorium on kinni. Sama moodi koerad jätavad oma lõhna ka oma aias. Ja nad jätavad need lõhnad rohkem sinna poole, kus liiguvad võõrad. Vastupidi käituvad ebakindlamad koerad. Nemad ei taha, et võõrad teaksid, kus tema väljaheited on peidetud. Ja nad valivad kohad kuskile maja taha. Omanikule see meeldib. Ja on koerad, kellel ükskõik, mis temast arvavad võõrad ja eriti ei muretse kuhu jätta oma lõhna. Nendel see looduse käitumise mudel juba pikka ajaga kustunud. See ei ole sama, mida teevad kutsikad. Kutsikatel veel ei ole muret territooriumi märgistamisega, kuna ta ei hakka tõstma jalga või emasel ei tule jooksuaeg. Ja kui rohkem te pühendate aega selleks, et õigel ajal ja õiges kohas jalutada oma kutsikaga, siis kiiremini saate puhta aia.