Koerad


Küsimus: Kuidas omavahel harjutada ja leppima panna koera ning kahte kassi?15.10.2015

Tere,
Mul on sellinne mure. Kodus kasvamas 5-kuune isane Chow chow ja eelnevalt oli meil juba kaks täisakasvanud emast kassi. Kassid ei saa absoluutselt toas ringi jalutada, normaalselt süüa kuna koer ajab neid iga liigutuse peale taga ja hakkab kohutavalt niuksuma, nüüd ka juba vanemaks saades on hakanud haukuma ja kahjuks tahab ka kassi selja pealt näksates kinni võtta.
Kassid on muidu rahulikud aga nad hakkavad koera tormamise peale eest ära jooksma ja nii see mürgel pihta hakkab ka öösel. See mind teile kirjutama panigi.
Ootan vastust väga

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere. Loodan, et teie kutsikas tahab mängida elava pehme mänguasjaga. Kõige lihtsam on soovitada stressi vaba sprei kaelarihma, mida võib kasutama ka kutsikadega. Nuppu vajutades tuleb järsk sprei, mis võib ka olla lõhnaga. Ja te väldite lisakonflikti ja koer saab kiiremini aru, et kassi piinata ei tohi. Võib peale keelamiskäsklust visata midagi kolisevat, näiteks kett või võtmete kimp, kutsika kõrvale, mis teda selle kolisemisega ehmatab ja viib tähelepanu kõrvale. Ja kohe kutsuge kutsikas enda juurde, et kiita ja anda preemia selle eest, et ta lõpetas vale käitumise. Sprei kaelarihmaga on sama. Kui kutsikas kasvõi hetkeks lõpetab vale käitumise, kohe kutsuge teda ja andke talle preemia. Muidu teie ja kutsika vahel tekib konflikt, mis provotseerib koera edasi valesti käituma.