Koerad


Küsimus: Kas koer peab kannatama hädaga seni kuni ta välja viiakse?16.05.2016

Tere

Mu vanematel on hiinaharjas koer. Eile tekkis situatsioon: koeraga käidi väljas 4h enne magamaminekut (ehk siis umb 6-7 vahel õhtul). Hommikul oli ta põrandale kakanud. Ema karistas teda.
Mul on küsimus, et kas koer on süüdi? Samas me ei käinu enne magama minekut õues temaga. Või koer peaks ikkagi kannatama hommikuni kuni õue viiakse? Milline oleks õige käitumine? Kas karistada?
Mina arvan et me ise olime süüdi, et ei käinud õues enne magama minekut (koer ei küsinud õhtul õue). Aga ema ütleb, et koer peab kannatama, nii kaua kui õue viiakse.
Vahel on nii, et koer küsib aga minnaks nt 30 min hiljem temaga õue ja ta pissib tuppa. Ja ta saab karistada selle eest.
Kas tõesti peab nii õpetama et koer kannatab põit nii kaua kui viiakse?
Loodan et väga segane tekst ei tulnud.:)

Aitäh

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere. Mulle väga meeldib dr. Digeli lause “Kui koer teeb mingi vigu, otsi kes on süüdi peeglis”. Ise peremehed käivad WC siis kui tuli tahtmine vahepeal rohkem kui tavaliselt. Vahepeal koer väljas oli mingi põhjusel üleerutatud, tähellepanu oli pidevalt eemale ja unustas või ei suutnud teha oma häda lõpuni. Siis vajadus tuleb mõni aja hiljem. Vahepeal koer sõi midagi, mis tõi korrektiivid tema tava seetimisele. Tavaliselt võib aru saada et see vajadus tuli. Minu vanem koer hüppab akna peale ja alla kuna mina saan aru et tema tahab õue. Ja mina arvan et kui öösel mina ei kuula seda tegevust, tema vaene võib olla teeks ka tuppa. Koer nii kui nii kuidagi üritas anda signaalid et tema on hädas aga kui tema ei julge ärgatada oma peremehed, koer võib ka minna kuhugi peitu. Karistada koera, kellega jalutavad mittu tundi enne magamisele mineku ei ole õiglane. Viimane jalutuskäik peab olema pikk ja vähemalt 1 tund enne magamist. Aga karistamine koera peale seda, mis juhtus üldse on mõttetu. Sellised karistused saavad olla põhjuseks mingi muu vale käitumisele.