Koerad


Küsimus: Kuidas välja juurida, et koer ei lömitaks teiste koerte ees ega viskuks vastu maad?23.05.2016

Mul on 1,5 aastane väike koer – spanjel (6 kilone). Tuli meile otse pesakonna juurest 2 kuusena. Kui käisime pesakonda vaatamas, siis tema oli kõige aktiivsem ja julgem kutsikas.
Algusest saadik on selline lugu, et osade koertega kohtudes ta justkui on liigselt alandlik, surub end lausa kõhuli maha, langetab pea jne. Arvasime alguses, et kutsika asi. Aga see probleem pole kadunud, vaid kestab edasi – hetkel teeb nii ka endast väiksemate koertega kohtudes – nt yorkshire terjer. Samas ei tee ta nii sugugi iga koeraga esmakordselt kohtudes – osade endast oluliselt suurematega v samasuuruste v väiksematega kohtudes seda probleemi üldse pole. Aga on mingid koerad, kellega kohtudes ta selliselt (alandlikult ja ebaväärikalt) käitub. Ei saa aru millest see tingitud võiks olla. Samas on tal oma punt kellega ta igal õhtul kohtub (6 koera) ja mitu tundi möllab ja mängib – nendega pole kunagi probleemi olnud. Ehk et – mida teha, et koerast selline asi välja juurida? Ja huvitav ka, et miks ta osade koertega on alandlik ja osadega mitte? koer ei peaks ju teiste koerte ees alandlik olema? Koer peaks julgelt pea püsti teiste koertega suhtlema – nagu võrdne võrdsega. Mitte end maast madalamaks tegema ja lömitama .. Saan veel aru, kui nii oleks temast palju suurema koeraga, aga on ju enam kui kummaline, kui ta endast poole väiksema või samasuure koeraga suheldes lömitab. Ma ei taha kindlasti, et mu koer kellelegi turja hüppaks. Ma tahan, et ta suhtleks teiste koertega nagu võrdne võrdsega, mitte ei alandaks ennast.

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere. Kõik koerad on erinevad. Ja nemad käituvad erinevasti ebakindel situatsioonis. Ei tohi nõudma et koer oleks julge kui tema ei ole selline. Tuleb õppima endal käituma nii et teie koer muutuks julgemeni. Õnneks teie koer hirmust ei hauku hirmust, aga üritab nendega leppima kokku demonstreerimas et tema on väga sõbralik ja austab tugevad koerad. Minu noorem emane border käitub sama moodi. Mina olen väga rahul sellega et tema ei käitub targalt ja üritab kõik lahendada positiivne. Samal ajal mina väga palju töötan kutsika enesekindel tunne tõstmisega. Õigel ajal toetus, tähelepanu kõrvale suunatamine, aktiivne