Koerad


Küsimus: Mida teha, kui koer ei kannata autosõitu ilmselt psüühilise üleelamise tõttu?02.05.2012

Tere,
9 kuu vanuselt toodi 2011.a. septembris autoga Tartu korterist meie eramusse Tallinnas basset hound. Kohtusime müüjaga loomakliinikus, kus uus pereliige enne meie juurde tulekut arsti poolt üle vaadati. Peale seda tuli koer meie autosse ja oma endist perenaist ta enam ei näinud. Väliselt kodunes koer meil väga kiiresti, isegi esimesel ööl ei nutnud vana kodu taga. Lastega on ta lahutamatu. Probleemid on aga autosõiduga. Autosse tuleb vastumeelselt ja roojab-oksendab auto täis. Peame võimalikuks, et koer sai meie juurde tulles ja ühest autost teise kolides hingelise trauma ning sellest vastumeelsus autosõidu vastu. Seetõttu võtame teda autosse väga harva, ainult hädavajaduse korral. Samas suvi on tulemas ja liikumist rohkem, kus koera oleks vaja kaasa võtta, et ei peaks õhtul koju kiirustama või saaks üldse väljaspool kodu ööbida.
Mida annaks teha, et koer autosõiduga paremini lepiks? Siiani ei ole tahtnud asjatundmatult vägisi harjutama hakata.

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere! See probleem minu jaoks on väga tuttav, kuna mul endal on nõrk vestibulaaraparaat. Vestibulaaraparaati tuleb trennida ja on lootus, et see probleem üldse kaob. Selleks, et vältida oksendamist autos, tuleb:
1. Rohkem aktiivselt jalutada, joosta eriti mäest alla ja ülesse, joosta slaalomi mingite asjade vahel.
2. Enne sõitu peaks kõht tühi olema.
3. Emotsionaalsel koeral peab sõidu ajal huvitav/põnev olema ja ta peab olema huvitatud sõitma mingil marsruudil, näiteks peaaegu iga päev sõita autoga kohta, kus koer saab mängida teiega või teiste koertega, jalutada, ujuda, koolitustrenni. Kui on pikk reis, tuleb teha väikseid peatuseid.
4. Lõpuks võib anda oksendamise vastu tabletti, mis on apteegis müügis.