Koerad


Küsimus: Kuidas ma saaksin koera rahulikuna hoida, kui teised koerad meist mööduvad?01.08.2012

Mul on yorkshire terjer, 3-aastane. Ta on kutsikast peale teiste koerte vastu kuri olnud, aga nüüd on asi läinud hullemaks.
Kui tänaval kõndida ja ta märkab teist koera juba kaugemal, muutub ta ärevaks, hakkab rihma kiskuma ja haugub, rahuneb maha siis, kui koera näha pole. Kui võõras koer kõnnib meist mööda või läheduses, siis minu koer muutub nii kurjaks, et ma ei suuda teda ohjaldada, isegi kinni hoida on raske. Kui püüan oma koera rahustada, ei aita maiused, mänguasjad, ega rõõmus hääl.
Tutvusringkonnas on paar koera ja kassi, kellega mu koer saab väga hästi läbi. Ma elan Tallinnas, seega ei saa käia alati neid teid pidi, kus koeri pole, koerad on igal pool.
Kuidas ma saaksin koera rahulikuna hoida, kui teised meist mööduvad või kui meie neist?
Kuidas näidata oma koerale, et teised ei ole halvad, et kõik on korras?
Kuidas üldse koera rahustada?

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere!
Minu naabritel on samuti Yorkshire terjer. Tal isegi õnnestus üks kord rünnata minu saksa lambakoera. Mina hoidsin kätega üleval oma 30 kilost koera, kuna see pisikene vapper ilus tüdruk haaras minu koera tagumisest jalast. Õnneks mul jätkus jõudu takistada oma koera kaitsekäitumist. Praegu hoiavad nad seda koera ainult rihma otsas. Näen siiski kogu aeg hüsteerilist haukumist minu koera peale ja ka minu peale, kui koera pole kaasas ning vahel isegi minu auto peale. Selline käitumine nõuab tugevat tööd koos koerakäitumise spetsialistidega, et teie ja teie koera elu kvaliteet muutuks paremaks.
Kindlasti soovitan kasutada spetsialistide abi selles olukorras.