Koerad


Küsimus: Kuidas 3-aastast isast koera (chihuahua) tuppa sirtsutamisest ja pissimisest võõrutada?17.11.2012

Tere,
mu pisike 3-aastane isane koer (chihuahua) pissib ja sirtsutab tuppa, isegi külas käies. Kodus pidevalt leian sirtsutamise või loigu ja see on juba alguses peale nii olnud. Olen temaga riielnud, aga mitte midagi ei aita. Ehk oskate midagi soovitada, milles asi võib olla.

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere!
Koera tuleb õpetada väljas pissima juba lapsepõlvest. Väikeste koertega tehakse sageli viga sellega, et lastakse kaua pissida kodus, ajalehe peale. Täiskasvanud koera õpetada kannatama ja ootama kuna teda jalutama viiakse, on juba palju raskem.

Teine toas pissimise põhjus võib olla oma positsiooni tõestamine. Koer märgistab territooriumi selleks, et demonstreerida oma positsiooni ja näidata, et tema on väga tugev. Kui põhjus on märgistamises, siis tuleb töötada sellega, et tõsta oma (peremehe) positsiooni. Ärge laske koera käituda nagu karjajuht (st. ärge laske ennast manipuleerida) - näiteks peab koer sööma ja uksest välja minema ainult peale teid.

Kolmandaks põhjuseks võib olla stress, mis on tekkinud peale tugevat karistamist - eriti peale pissimist. Selleks tuleb mitte välja teha, kui koer pissib kodus. Üritage ennetada pissimist kodus ja viige ta kiiresti välja ning andke talle ka maiust peale õues pissimist.