Koerad


Küsimus: Kuidas käib näitustel koerte hindamine?03.12.2012

Tere,
olen üsna algaja näitustel käiv koeraomanik. Kas Teil oleks võimalik suunata mind mõnele netilehele, et sealt kogu info kätte saada? Kõik need tohutud värvid, siis tähed ja kui palju peab serte olema, et olla minimaalselt tegija poiss? Võtsin osa ühest nädalavahetusel toimunud näitusest ja esimesel päeval SP JUN Sert ja TPJ Sert, teisel päeval viimane, kusjuures näitusel olid täpselt samad osalejad, millest selline vahe? Kas koertenäitused on sama nagu missivalimised, et ilu on vaataja silmades, ühele meeldib tütar, teisele ema? Kuulsin ühe kasvataja käest, et kõik koerada saavad varem või hiljem oma tiitlid kätte, tuleb ainult näitustel käia? Veel huvitab mind, kas kasvataja näeb kutsikast, et teatud isenditest võib saada näituse koera?

Vastus: Astrid Lundava, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik, Eesti Kennelliit / juhatuse liige, www.kennelliit.ee, www.dogshow.ee

Tere

Näituste kohta leiduvat infot võib leida Eesti Kennelliidu veebilehelt. www.kennelliit.ee
Kui vaatate vasakul olevat menüüriba siis leiate dokumentide alt EKL-i näituste eeskirjad.
Seal on ka uuest aastast kehtima hakkavad uued eeskirjad, kus kõik värvid ja hinded lahti kirjutatud.
Esimesel lehel on aga kohe näituste info üleval reas. Sealt leiate Eesti 2013 näitustekava. Et juba lähemalt mõelda kuhu minna.
Näituseid teevad peale Eesti Kennelliidu ka veel klubid. Seega on viited paljude näituste juures juba konkreetse klubi veebilehele.

Järgmise küsimuse vastuseks pean ütlema, et igal tõul on oma standard. Kui koeral ei ole selgeid vigu, mis takistaksid tal kõrgemat hinnet saada, võibki nii olla, et ühel päeval olite esimene ja teisel kolmas. See sõltub palju ka Teie koera erksusest, kui hästi ta esineb. Samas loomulikult võivad erinevad kohtunikud erinevalt näha, ma kordan siinkohal see puudutab nüüd ikkagi sama tasemega koeri. Muul juhul oleks ju igav, iga kord võidaks sama koer.