Koerad


Küsimus: Mida teha kui 3-aastane koer haugub pidevalt ja on hakanud tuppa sirtsutama?27.12.2012

Tere!
Meil on kohe kohe kolme aastaseks saav koer. Häda on meil haukumisega ja tuppa tegemisega. Ta haugub siis, kui keegi koridoris kõnnib, kasvõi naaber, on vaja tal ikka haukuda. Soetasime siis talle koeratreeneri kaelarihma, mis piiksub ebameeldivalt kui haugub ja kui mitu korda haugub, siis saab särtsakat! Alguses nagu see mõjus, kuid nüüd nagu ei midagi.
Ja nüüd kui keegi koju tuleb, siis siristab kõik kohad täis, endal kaelas see rihm. Ei tea, kas see rõõmust, aga igati ebameeldiv :(
Kutsikana küll siristas õnnest, kuid see kadus ära ja nüüd kõik algusest peale alanud - jube kohe :P
Ja üksi ta meil ka kodus ei soovi olla, jookseb ja haugub nagu segane. Olen harjutanud väikeste pausidega, et käin väljas ära, aga mingit edumaad pole märganud.
Mida teha?
Aitäh, jään vastust huviga ootama!

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere!
Tegelen juba palju aastaid sellega, et aidata koeraomanikel mõista, mis võib põhjustada koera valesti käitumist ning teen kõik selleks, et koer hakkaks paremini käituma. Alati alustame sellest, et muudame koeraomaniku käitumist, kuna enamikel juhtudel on haukumise ja tuppa tegemise põhjusteks koera stress, mis viib frustratsioonini. Muidugi on närvisüsteemi tugevus või nõrkus kaasasündinud omadus, kuid nõrkasid ja närvilisi koeri võib kasvatada ja hoida nii, et koera elu on turvalisem ja võib vältida frustratsiooni. Oluline on leida koera väärkäitumise põhjus - miks koer hakkab nii kõvasti närveerima, et hakkab haukuma ja tuppa tegema. Iga koer on väga individuaalne – tema kaasasündinud omadused, positsioon peres ja elutingimused. Koeri hoiavad samuti väga erinevad inimesed - kellel on tugevam või nõrgem närvisüsteem, oma elustiil ja omad positsioonid.

Mida saab hästi soovitada ühe koera puhul, võib olla ohtlik teise koera puhul. Seetõttu ei saa ma teile hetkel anda konkreetset vastust, miks teie koer nii kõvasti närveerib. Enne peaksin ma ise esitama hulga küsimusi ja saama nendele vastused (tavapäraselt võtab see umbes tund aega). Tere tulemast koertekooli või koerakäitumise spetsialiste juurde!