Koerad


Küsimus: Kuidas kasvatada taksikoera, et ta iga trepikojast tuleva heli peale ei hauguks?25.01.2013

Elame esimesel korrusel kortermajas. Koer pidevalt hakkab haukuma, kui välisuks käib, kui keegi koridoris häälitseb või kolistab, kui õues hakkab mingi koer haukuma - ühesõnaga iga väikse asja peale pistab toas haukuma. Oleme keelanud teda, ära kutsunud, katsetanud Jan Fennelli koerakuulaja meetodit, abi pole saanud. Nüüd hakkas keegi majas remonti ka tegema, jube puurimine ja kolkimine käib ning meil kodus põrgu lahti - koer pistab kohe lõugama kui puur pannakse tööle. Proovisin ta tähelepanu hajutada mängimisega, kuid see oli ainult hetkeline. Kuidas lahti saada sellest mõtetust haukumisest?

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere!
Olen kindel, et selliseid probleeme interneti kaudu lahendada ei ole võimalik. Kes on kunagi käinud psühholoogi juures, eriti laste psühholoogi juures, see teab, et käitumisprobleemide põhjus on väga tihti kuskil seal, kust seda otsida ei oska. Tavaliselt, kui inimesed tulevad minu juurde mingi sarnase probleemiga, kulub mul vähemalt tund aega selleks, et teha enam-vähem selgeks kus ja kellega see koer elab, kuidas koer reageerib kõikidele pereliikmetele, millises vanuses koer on võetud, kui kaua ja kuidas temaga jalutatakse, kuidas koer reageerib selle peale, mis toimub tema ümber ja veel palju küsimusi, et aru saada, miks koera närvid ei ole korras või isegi veel halvemini - miks koera närvid ei ole terved.

Kõige keerulisem on leida, mis teeb koera nii närviliseks. Seejärel tuleb välja töötada individuaalne programm, kuidas koera närvikava ravida. Võib ka olla, et teie koer on hääle-tundlik. Mul endal on väga hääle-tundlik koer. Seda probleemi saab vähendada, aga kahjuks täiesti ära kaotada on võimatu. Ja taas on see pikk töö ja nõuab kannatust. Peamine on järjepidev töö koeraga.

Edu teile.