Koerad


Küsimus: Mida teha, et 2-3 kuune koer üksi koju jääks ja ei niutsuks, hauguks ja uluks?06.01.2014

Tere! Mul on korteris 2-3 kuune kutsikas. Ema on alaska malamuud ja isa on ka suurt kasvu koer aga rohkemat ei tea.
Kui lähen kuskile, tuleb ta mulle järele. Lähen tuppa, panen ukse kinni, et tema ei tuleks ja ta hakkab ulguma ja vahepeale haugatab ja seda ikka päris kõvasti. Viin lasteaeda last hommikul ja kõik see aeg ta ulub siin. Vähemalt tagasi tulles kuulsin uksetagant et ulgus. Jaanuari kuus saan arvatavasti tööle ja selleks ajaks oleks, hea kui ta mul üksi oleks ja ei uluks. Tööl oleksin kuskil hommikul seitsmest kuni kella 16-17 vahel õhtupoolikul. Kutsika alles võtsin, nii, et eks tal see ema igatsus ole ka veel aga tahakasingi teada mida teha. Vaibad korjasin maast kokku, kuna sinna teeb ta neid hädasid eriti. Õues käin ja kui seal teeb midagi, siis kiidan ja annan midagi talle. Toas üritan tõsta teda siis peale ärkamist söömist, mängimise ajal ajalehe peale, kuid ei midagi, hoian teda seal ja räägin, et pissi teeks ja nii koguaeg, ikka ta viskab pikali sinna ja ei tee midagi. Kastsin ka ajalehe pissi sisse, et ta seda lõhna tunneks. Oleks hea kui suurem osa hädasid hakkab ikka kindlasse kohta tegema kui kedagi kodus ei ole. Kas ma peaks hakkama harjutama teda vaikselt selliste kellaaegadega nagu siis, kui ma tööl oleksin, et jalutamas käiksin kindlatel aegadel jne? Andke nõu kuidas ja mis teha, et ta üksi koju jääks ja ei niutsuks, hauguks ja uluks?

Vastus: Aliftina Petrova, Eesti Kennelliidu F.C.I välimikukohtunik ja kuulekuskoolituse kohtunik

Tere! Seoses sellega, et juba paljud malamuudi omanikud on pöördunud sarnase probleemiga (et nende koerad üksinda kodus uluvad), lugesin ja uurisin nende kohta. Malamuudi spetsialistid kirjutavad, et see on selle tõu omadus. Malamuudid ei haugu. Nad demonstreerivad oma tuju muutuseid häälega, mis meenutab hundi ulgumist. Enamus nendest ei kannata üksinda kodus olla ja ulgumisega nad demonstreerivad oma protesti. Malamuutidel on eriti tugev karja instinkt. Nende kõrval peavad olema veel karja liikmed. Ma lugesin, mida soovitavad malamuutide spetsialistid malamuudi ulgumise vastu peale tavalisi soovitusi. Palju liikumist ja elamine suure territooriumi peal. Korteris elamine nendele ei sobi. Ma siiski soovitaksin teile proovida enne ära minekut väsitada koera jalutamisega, vanusega lisaks tegeleda kuulekustrenniga ja enne ära minekut visata põrandale laiali krõbinad, selleks, et tema tähelepanu keskenduks krõbinate otsimisele. Alustage harjutamist temaga ära minekut 15 minutist. Haukumise vastu kaelarihmad ulgumise vastu ei aita. Võib proovida DAP kaelarihmasid või spreid. DAP kaelarihma võib osta Bossu poodides. DAP spreid võib küsida Tiina Toometi kliinikust.
3 kuune kutsikas muidugi veel teeb oma häda kodus. Vanusega ta õpib kannatama. Selleks et õpetada teda oma häda ajalehe peale tegema, peavad ajalehed alguses olema kogu põranda peal, kuna ta harjub tegema oma häda ainult ajalehe peal. Tasapisi vähendage ajalehtede arvu ja ta hakkab otsima ajalehti selleks, et teha oma häda ajalehe peal. Viige teda õue iga kord peale magamist, söömist ja pikka mängimist ja ta varsti lõpetab oma häda kodus tegemise.