Loomaarst


Küsimus: Milles võib olla probleem, kui kassil on juba pikemat aega kõrvade alused katki?30.04.2014

Tere, meie kiisul on pikemat aega juba kõrvade alused katki. Algselt tuli lihtsalt karv maha ja nüüd on vahest isegi täiesti augu moodi haav ja mädaneb. Ise arvasime vahepeal, et kakleb palju, aga see juba niivõrd pikalt kestnud. Milles võib olla probleem ja kuidas edasi peaks toimima?
Järgnevalt mõned pildid kiisu haavadest:

http://www.upload.ee/image/4027656/IMG_20140429_171426.jpg
http://www.upload.ee/image/4027658/IMG_20140429_171447.jpg

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Kas ta kratsib neid piirkondi ja raputab ka kõrvu? Kui tegemist on õues käiva kassiga, tuleks kindlasti uurida tema kõrvu ja võtta sealt vajadusel proov parasiitide uuringuks. Kui kassil on kõrvalest, siis tuleb kindlasti ravida põhjust ja tagajärjed (kassi enda poolt kraapimise tagajärjel tekitatud nahavigastused, mis on muutunud põletikuliseks) kaovad pärast spetsiifilist ravi.
Kui kõrvad on puhtad ja tegemist on kaklushaavadega,
mis on mädanema läinud, siis tuleks neid kindlasti ravida. Hea oleks koorikud lahti leotada, kogu mäda välja loputada ning olenevalt kassist määrata talle selline raviskeem, mida te olete suuteline täitma.
Kui tegemist on lõikamata isase kassiga, oleks mõistlik teha ka FIV test (kui see on positiivne, siis on kassil immuunsüsteemiga tõsised probleemid ja haavad ei saagi paraneda)