Loomaarst


Küsimus: Kas maksaprobleemiga koerale võib kaalulangetavat konservi anda?13.06.2014

Meie 4-aastasel jack russelli terjeripoisil avastati vereprooviga maksaprobleem, maksanäitaja lipaas on kuigivõrd tõusnud ja arst soovitas koeral kaalualandamist (saab ka ravi-kapsleid). Anname nüüd normi järgi spetsiaalkrõbinaid - Natures protection light. Ta harjunud hommikuti konservi saama, kas tohib nüüd ikka kaalulangetavat konservi anda: natures protection adult light ja specific weight reduction? Kui tohib, siis kui palju seda anda võib, karbi peal tundub see kogus kuidagi suur?
Enne sai ta meil hommikuti koeravorsti, ilmselt see tegigi ta natuke priskeks. Enam me seda ei anna.

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere

Lipaas on pigem mittespetsiifiline vere biokeemiline näitaja ning üksnes selle kerge tõus kindlasti maksaprobleem ei ole.
Tõsiselt tuleb aga suhtuda lemmikloomade toitumisse üleüldiselt ja eriti veel siis, kui arst soovitab kaalu alandada. Vale, ühekülgne ning sobimatu toiduratsioon viib pikapeale tõsiste tervisehäireteni kaasaarvatud ka eelpoolmainitud " maksaprobleemid"
Kaalulangetamise konserv hommikuseks konserviandmiserituaaliks on kindlasti väga teretulnud mõte. Konservil on kirjas päevane toidukogus vastavalt kehakaalule juhul, kui konserv on ainus toit. Kuna te annate ka krõbinaid, siis andkegi 1/3 päevasest ratsioonist konservina ning 2/3 päevasest ratsioonist kuivtoitu. Light toidud pole kaalulangetamiseks samuti kõige sobuvamad kasutage pigem R/D tüüpi toite kus CRD-1 on kaalu langetamiseks ning CRD-2 on langetatud kehakaalu säilitamiseks.