Loomaarst


Küsimus: Kas saaksime koduste vahenditega koeral ravida karvadeta laike või peame arstile minema?27.06.2014

Koeral on probleem karvadega. Nimelt on meie 8-aastasel kolli-saksa lambakoera segu krantsil olnud aastaid aeg-ajalt süvenev ja jälle taanduv probleem sellega, et käppadel tekivad karvadeta umbes 3-4cm diameetriga laigud, nahk on sellel alal roosakam kui tavaline nahk ja märg. Pikka aega oleme arvanud, et see võib olla seotud kas sellega, et ta vahepeal jookseb suure rohu sisse kasvanud mõne terava asja otsa, või siis arvasime, et ehk on tal vitamiinipuudus ja hakkasime juurde andma rasvlahustuvaid vitamiine.
Nüüd paar päeva tagasi nägime, et tema tagumise jala "kintsu" peal on ka samasugune karvadeta koht. Ja aeg-ajalt on karvades mõni korbaga kaetud koht.
Kuna elame maal ja transpordiga on kehvad lood, siis sooviks teada, kui oluline oleks selle probleemiga kiiresti loomaarstile pöörduda ja kas oleks midagi, mida me kodus veel saaksime teha (mõni ravim vms)?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere
Distantsilt ilma looma nägemata tema ravimine on väga tänamatu töö ning teeb loomale reeglina pigem halba kui head.
Karvavabad ja korpadega laigud, mida te aegajalt näete, on tagajärg mingisugusele haiguslikule või ka ainevahetuslikule või immuunreaktsioonilisele seisundile. Võin ju soovitada, et leotage koorikud ja puhastage karvavabad alad käepärase antiseptilise lahusega ning seejärel määrige saialillesalviga aga see ei lahendaks probleeme ega selgitaks välja laikude tekkepõhjusi. Aga põhjusi nahaprobleemide tekkeks on oi kui palju - sügelislestad, seened, toidutalumatus, kontaktallergia, auto-immuunhaigused, endokrinoloogilised haigused, stress jne jne.
Tavaliselt arsti vastuvõtul nahapatsiendi puhul arst muudkui küsib ja küsitleb loomaomanikku ja kinnitab või välistab seeläbi erinevaid võimalusi ning versioone. Seejärel võetakse erinevaid proove (nahakaaped, pigistusproov, teibiproov, tsütoloogia, seenekülv, kliiniline veri) ning kui põhjus leitud, tuleb kompleksne ravi st samal ajal tuleb ravida nii põhjust kui ka tagajärgi.
Nii et kuigi ma sooviksin väga teid aidata, tuleks siiski kõigepealt arsti poole pöörduda ning põhjus välja selgitada.