Loomaarst


Küsimus: Kui tihti võib kassile ussirohtu anda?02.07.2014

Tere,
kass juba nädal aega öögib, välja tuleb sülge ja vahtu, samal ajal teeb närimisliigutusi, on loid ja sööb väga vähe, silmad paistes. Aeg-ajalt läheb olemine paremaks ja tekib lootus, et hakkab üle minema, siis jälle uuesti kordub kõik.
Oleme käinud loomaarsti juures, tehti uuringud - läbivalgustus kurgu ja kõhuõõne piirkonnast, katsuti ja kuulati, midagi kahtlast ei leitud. Sai kahel päeval süstid iivelduse vastu, siis ei ajanud tatti välja, nüüd jälle uuesti.
Mul kahtlustus - kas võib see olukord tingitud olla ussidest, puutus kokku, lakkus kassipoega, kellel ussikuur tegemata paar nädalat tagasi.
Meie kass sai turjale ussirohtu 2 kuud tagasi. Kas selles seisus võib talle ussirohtu anda?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Kui ühed uuringud (antud juhul röntgenuuringud) ei anna tulemust ning ka ravi ei toimi, siis tuleks teha järgmised uuringud. Öökimine ja süljevool viitab kas mingile ärritavale ainele või ka võõrkehale, mis võib olla mitteröntgenkontrastne, mõnele viirushaigusele, mille puhul tekivad suuõõnde valusad haavandid ja erosioonid. Nagu ikka selliste küsimuste puhul, mis puudutavad tõsiste haigusnähtudega loomi, on anamnees puudulik. Kuna ma ei tea kui vana ja mis soost on Teie kass, kas käib õues või on tubane, vaktsineeritud või mitte ja kui on siis millal ja mis vaktsiiniga, mida sööb, milliste teiste loomadega kokku puutub, kas näiteks püüab suuga nõelavaid putukaid jne jne, on väga raske midagi konkreetset selle looma seisundi kohta ütelda.
Kas kassi suuõõs uuriti arsti juures korralikult läbi, palju oli tema kehatemperatuur? Antud juhul oleks mõistlik vereproov (nii kliiniline kui biokeemiline veri) ning sealt on juba näha, kas on põletik, kuidas toimivad elutähtsad siseorganid. Kuna kass sööb ja ilmselt ka joob väga vähe, oleks mõistlik ta tilgutite alla viia esialgu paariks päevaks kuni põhjused selguvad.