Loomaarst


Küsimus: Mida teha kui kassil olid mitu päeva krambid ja nüüd on väga haige?02.09.2014

Umbes nädal tagasi algasid meie 10-aastasel kassil krambid. Seniajani on ta olnud terve ja elurõõmus kass. Peale krambihoogu lamas ta umbes veerand tundi oimetuna põrandal, seejärel toibus ja oli terve nagu ikka. Hoo ajal pritsis kassil suust sülge, nii et isegi lähedalolev sein oli pritsmeid täis. Krambihoog oli tal mitu päeva järjest igal õhtul. Kuna päeval käis kass ka väljas, siis seda ma ei tea, kas tal ka sel ajal hooge oli.

Nüüd ei ole paar päeva enam krampe olnud, aga kass on järsku jäänud väga haigeks. Isu ei ole enam, isegi oma lemmiktoite ei taha. Ainult magab kogu aeg oma pesas. Välja pissile läheb ainult siis, kui mina ta süles õue viin. Aeg-ajalt näugub haledalt ja vaatab mulle otsa, justkui paludes abi. Mida teha? Kas see võib olla mingi mürgitus? Kassikese arstile viimiseks ei ole hetkel raha.
Tänud nõu andmast!

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Krampide puhul on tõesti mitmeid võimalusi, miks need tekivad. Põhjust hakatakse välja selgitama erinevaid võimalikke tekkepõhjusi kas siis kinnitades või välistades. Kõne alle võivad tulla tõepoolest mürgistused aga ka peatraumad, kasvajad, langetõbi jpm.
Selguse saamiseks oleksid teatavad analüüsid (veri, uriin) hädavajalikud, et saada aimu, mis kassi vaevab.
Mürgistustega, mida Te ise kahtlustate, kaasnevad reeglina ka oksendamine ja kõhulahtisus, aga et midagigi täpsemini arvata oleks vaja alustuseks kass lihtsalt kliiniliselt läbi vaadata. Sellest oleks, ma usun, suur abi.