Loomaarst


Küsimus: Kas 4-kuuse kassi puhul võib lugeda kasvuraskuseks, kui üks jalg hooti valutab?02.09.2014

Tere!
Umbes kuu aega tagasi hakkas minu 4-kuune kassipoeg lonkama. Kassil on võimalus olla nii toas, kui õues. Ta ei saanud järsku toetada ühte tagumist jalga. Paljugi, mis väljas juhtuda võis, kõike ju ei näe. Sai loomakliinikust nõu küsitud. Kass pidi rahus olema. Ajaga läks asi paremaks, ta sai jälle jalga toetada ja mängida, joosta. Kuni ühel päeval tundus, et kassil on valud ja jalga jälle maha ei pannud. Mjäugus ka nii kurvalt ning värises ja magades ei olnud ükski asend sobiv. Nii on kuu aja jooksul juhtunud neli korda.

Siis läksin kassiga kliinikusse kohale. Pandi kass magama, tehti röntgen. Tehti ka uus süst, et ta üles ärkaks. Ja pilt ei näitavat midagi, et kassil midagi viga oleks. Ometi ei toetanud kass ka seal jalale ja värises ning mjäugus valust. Arst ise ütles, et tal pilt ei õnnestunud hästi, aga ta uut ka ei hakka tegema ning otsustaski, et kasvuraskused.

Arsti soovitus oli, et hoidke kassi 24/7 toas ja käituge nagu voodihaigega. Hoidsime teda siis toas, ei mängi temaga eriti, kuigi ta ise ju väga tahaks mängida. Ja eile õhtul, ta lihtsalt lipsas uksevahelt õue, kuna sissetulija ei teadnud, et kassike ootab ukse juures, et välja saada. Ei läinudki kaua, kui hakkas mjäugumine ja kassil jälle valud. Mida teha või kuhu pöörduda, ei saa ju olla, et tal midagi viga ei ole. Kas see on tõesti kasvamisega seotud? Ainult üks jalg?

Vastus: Ain Erkmaa, loomaarst, Tartu Raatuse tn. Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee

Tere,
Ilmselt oleks kõige mõistlikum, kui muidugi võimalust on, pöörduda selle kassiga erialaarsti poole. Mulle tundub, et ta vajaks nii neuroloogilist ülevaatust kui ka nö ortopeedilist läbikatsumist.

Kui see on keeruline, siis võiksite alustuseks näidata neid röntgenpilte, mis tehti, mõnele teisele arstile. Sageli on nii, et vaatad probleemile otsa ja ei näe.
Kui kassil olid Teie sõnade järgi valud, siis kas talle valuvaigisteid ka määrati ja kui määrati, siis kuidas need mõjusid?

Kas arst selle jala enne narkoosi läbi katsus ja kas kassil ka mingis piirkonnas valureaktsioon tekkis?
Mitu röntgenipilti tehti? Kas ainult jalg või ka vaagen VD projektsioonis?

Proovige küsida teist arvamust (või siis juba kolmandat, sest kahjuks ei saa ma teid ilma looma nägemata rohkem aidata), selles pole midagi taunimisväärset.